- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Тајна америчка документа процурила из војне базе

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Особа која стоји иза цурења тајних докумената Сједињених Америчких Држава изјавила је да их је добила у некој војној бази, објавило је издање „Вашингтон пост“, позивајући се на учесника чет групе „Дискорд“, где су се појавили материјали.
„Група од оквирно двадесетак људи, ‘углавном мушкараца и младића’, скупила се 2020. године на платформи ‘Дискорд’ која је популарна међу гејмерима. Они нису обратили посебну пажњу када је један од учесника, извесни ОГ, прошле године објавио информације са ‘чудним акронимима и жаргонизмима“, пише издање.
Издање је разговарало са једним од учесника групе који је пажљиво прочитао објаву ОГ, исто као и стотине других које су објављиване „током неколико месеци“. Саговорник Вашингтон поста је истакао да су то, очигледно, „скоро дословно дешифрована тајна обавештајна документа“.
Према речима саговорника издања, ОГ је писао да је те материјале понео кући са посла из неке војне базе.
Наглашава се да је корисник под називом ОГ имао нешто преко 20 година.
„Он је паметан човек. Наравно, он је знао шта је радио када је објављивао ова документа. То није било неко случајно цурење информација“, оценио је саговорник издања.
Речи овог човека „Вашингтон посту“ је потврдио други учесник групе, који је такође прочитао многе од тих докумената које је објавио ОГ.

Оба саговорника издања дали су анонимне изјаве и обојица су рекли да им је познато право име корисника ОГ, као и савезна држава где живи и ради, али те податке нису желели да поделе.

Са друге стране, издање „Тајмс“ је, позивајући се на извор из области безбедности објавило да Пентагон не зна колико још информација може бити објављено на основу тајних америчких докумената који су „процурили“ на мреже.
Медији су раније објавили да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају. Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.
Међутим, у петак је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интернет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна. Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СВЕТ
Тајни документи откривају: Шта ако Зеленски умре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала