- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Руски амбасадор у Подгорици: Односи Црне Горе и Русије ће се поправити, брже него што многи очекују

© Sputnik / Бобан НововићАмбасадор Владислав Маслеников
Амбасадор Владислав Маслеников - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Односи Црне Горе и Русије су најгори у историји, али то није наша кривица. Неки црногорски политичари сматрају да овакво стање даје шансу да у будућности кренемо од чистих рачуна. То је погрешан став. Сигурно ће доћи вријеме да се односи поправе, брже него што многи очекују, казао је вечерас амбасадор Русије у Црној Гори је Владислав Маслеников.
Он је додао да је потребна жеља и политичка воља Подгорице да се ријеше проблеми који се гомилају задњих десет година.
"Не дозвољава се улазак у Црну Гору нашим новим конзуларним радницима. Трудићемо се да им у томе помогнемо“, навео је он, гостујући на Адриа ТВ.
Према његовим ријечима, друга теза црногорских политичара је „ми смо мала земља, морамо водити рачуна о НАТО и ЕУ партнерима“.
„С друге стране, колико Црну Гору уважавају у НАТО-у и будући партнери из ЕУ? Уочи референдума у Црној Гори 2006. у ЕУ нису били одушевљени идејом независности Црне Горе. То је позната чињеница. Сјетимо се изјаве господина Билчика од прије пар мјесеци да ако у владу уђу странке блиске Москви то се неће добро рефлектовати на процес евроинтеграција. Шта је то него мијешање у унутрашње ствари Црне Горе? Земље ЕУ су се замориле од претходних таласа проширења и искрсли су други политички приоритети. ЕУ је раније направила једну озбиљну грешку- из политичких разлога је припојено десет земаља, од којих неке нису биле спремне за приступање. Од следећих кандидата се тражи реална спремност за приступање. Украјина је, очито, кандидат који има приоритет. Украјина ће, вјерујем, бити примљена прије земаља Западног Балкана, такође из политичких разлога“, оцијенио је руски амбасадор.
Маслеников каже да огромна већина народа у Црној Гори има позитиван став према Русији, те да од грађана Црне Горе никад није чуо термин „малигни руски утицај“, за разлику од политичара.
„Од чега се састоји тај малигни руски утицај. Прошле године су руска улагања у Црну Гору износила 127 милиона еура. Лани је 170.000 руских туриста посјетило Црну Гору, иако није било директних авио линија. Господин Џејмс Рубин, који је боравио овдје у понедјељак, је рекао „у доба кад је Русија контролисала црногорске медије“. Који су то медији? За многе црногорске политичаре оптуживање за наводне проруске ставове је постало спорт. Интересантно је и да неко од западних дипломата шапће црногорским медијима да је ДПС главни политички партнер Русије и да њиховим функционерима није забрањен улазак у Русију“, казао је Маслеников.
Маслеников је увјерен да је наратив о малигном руском утицају пуштен од стране Запада.
„Тиме се повећавају тензије. Госпођа Могерини је прије неколико година рекла да Западни Балкан припада ЕУ и да нема мјеста за друге утицаје. Против Русије се води хибридни и информациони рат, лажне вијести се пласирају у црногорским медијима… Тај рат се унапријед припремао“, истакао је руски амбасадор.
Потези Запада су, наглашава, довели до актуелне енергетске кризе.
„Осам година сам учествовао у дијалогу Европска унија- Русија везано за енергенте. ЕУ је створила ову кризу. Не могу да се поново не позовем на Џејмса Рубина, који сад изјављује да у Украјини нема лабораторија које производе биолошко оружје. Истина је да нема једна, него тридесет“, прецизирао је амбасадор Маслеников.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала