- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон чини све да уништи односе са Москвом: Америка обећала Лаврову хладан дочек у СБ УН

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
САД су упозориле да министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова чека хладан дочек током посете Њујорку ради учешћа у седницама УН, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

„Одавно, већ дуги низ година не видимо никакво пријатељство са америчке стране. У Стејт департменту су нас на веома високом нивоу недвосмислено упозорили да Сергеја Лаврова чека хладан дочек. Видећемо како ће се то манифестовати током самих догађаја, како ће то бити изражено“, рекао је Антонов.

Како је додао, делегација Министарства спољних послова Русије још није добила визе за учешће у Савету безбедности УН у Њујорку.
„До данас нисмо добили никакве дозволе ни визе за министра спољних послова Сергеја Лаврова, нити за лица из његове пратње“, рекао је амбасадор.
Како је додао, америчка страна тврди да је питање издавања лица за руску делегацију у фази међуресорног усаглашавања.
Антонов је нагласио да руска страна захтева да САД „испуне своје обавезе као земља на чијој се територији налази светска организација“.
„Америчка администрација је дужна да изда сва неопходна документа како за специјалне летове, тако и за делегацију нашег Министарства спољних послова“, прецизирао је Антонов.
Он је констатовао да је Америка учинила све да уништи основу односа Москве и Вашингтона.
„Американци су учинили све да поткопају темеље наших веза, да униште руско-америчке односе: час су нас оптуживали за мешање у изборе, час за хакерске нападе, за освајање међународних тржишта, за коришћење енергената као оружја“, рекао је Антонов за „Први канал“.
Подсетимо, Русија током априла председава том телу УН. Планирано је више заседања на којима би требало да председава Лавров.
Једна од кључних тема о којима ће се дискутовати на седницама током руског председавања биће „ефикасни мултилатерализам“, ризик приликом извоза оружја, решавање блискоисточних питања.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
РУСИЈА
Русија председава СБ УН: Кост у грлу Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала