Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спремно пет потеза: Вучић са Србима са КиМ /видео/

© Tanjug / RADE PRELIЖВучић са Србима на КиМ
Вучић са Србима на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се у Центру за културу Градац у Рашки са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и изнео закључке Владе Србије.
Под 1, да се тражи хитна реакција ЕУ и других органа и инситуција у свету како би привремене инситуције у Приштини моментално прекинуле кршење споразума о таблицама, и ништа не тражимо више осим да Приштина одмах поступи по свему договореном из дијалога. У складу са тиме српски преговарачки тим се овлашћује да настави да тражи компромисно решење, а у случају да се одбије компромисно решење, српска страна ће узвратити снажним политичким мерама. Ми ћемо предузимати на арбитраран начин мере против оних који имају РКС таблице.
Под два захтев за хитним формирањем Заједнице српских општина. Формирање ЗСО је главни предуслов за даље преговоре у дијалогу Београда и Приштине и услов за повратак Срба у приштинске институције.
Под три, албанске полицијске снаге се противправно налазе на северу Косова где брутално тероришу Србе, а сви представници међународне заједнице су упознати са тиме. Ми ћемо од данашњем дана на сваком месту тражити повлачење тих јединица.
Држава Србија није учествовала у доношењу одлуке о неучествовању на изборима, али Србија никада неће ићи против свог нарпода, против Српске листе, и подржава њихову одлуку о изборима на северу КиМ. Ако желе да Курти са мање од два посто гласова постане градоначелник четири српске општине, морају да знају да то није добро. Тражићемо да се избори одрже после формирања ЗСО
Тачка пет, Република Србија ће предузимати све законске мере како би осигурала права свог народа на Косови у и Метохији. То се тиче и социјалног опстанка наших људи, повећаћемо давања. И на крају, ове одредбе су обавезујуће за све чланове Владе.
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила да ће, заједно са министрима, поступити у складу са свим усвојеним закључцима.
"Молим вас да, као што рачунате на председника, рачунате и на Владу Републике Србије, јер ћемо учинити све што треба, да видите да смо ту за вас у сваком тренутку", рекла је премијерка.
Вучић је на састанку са Србима са КиМ најпре изјавио да је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опоредељено и та ће средства одмах бити на располагању.
Он је представио неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра.
"Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом који ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара", рекао је Вучић.
Као трећу тачку он је издвојио унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.
"Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ. Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце", рекао је он.
Говорећи о безбедносној ситуацији на КиМ, Вучић је нагласио да је режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија дао све од себе да сваког дана изазива инциденте.

"Видели смо да су људи забринути и уплашени и ми смо се до сада трудили да покажемо добру вољу и сачувамо мир. Нажалост Куртијев режим је дао све од себе да сваког дана изазива инциденте. Не пада им напамет да изврше суштинске промене и примене одредбе о формирању ЗСО.", навео је он.

"Упозоравали смо их да ЗСО мора бити формирана"

"Не занима их када ће стварно да буде формирана ЗСО и у складу са тим организовали су изборе на Северу иако смо их упозоравали да мора да буде формирана ЗСО, јер без тога се не може. Срби неће да се врате у институције без тога. Они ће на основу 4 одсто њих колико их живи у Северној Митровици да обезбеде Куртију да буде градоначелник. Они кажу да је важно да одржимо легалне изборе и на све то имате поруку Запада који кажу да их не ометамо у томе. Запад тражи да их не ометамо да се 99 одсто грађана не пита ништа. То је демократија коју ако угрозимо бићемо реметилачки фактор.", нагласио је Вучић.

Велики је проблем са таблицама, рекао је председник Србије
"Проследили смо јуче наш више него компромисан предлог у Брисел, видећемо да ли ће га прихватити.Спроводићемо мере које ће правити значајан одговор оној страни која користи силу и апарат да малтретира наше грађане на КиМ".
Вучић додаје да је он увек крив шта год уради Курти, те да неће трошити време на одговарање људима који немају одговорност.

"Да то буде љуштура, у којој ће садржај бити непостојећи. Они кажу да се све базира на неких пет правила, од којих је једно косовски устав, и писмо Могеринијеве и Тачија. У коме говоре да неће дати никаква извршна овлашћења ЗСО. А од 22 принципа који су прихваћени у Бриселу, они су поништили 21. Тако да ваљда може ЗСО да оде до трафике да купи жваке. Е на то би пристали. А суштина - економски развој, урбанистички планови, школство и здравство. Оно што је од суштинског значаја неће да прихвате. И одмах да вам кажем да је наша позиција утолико тежа што знамо да највећи део западних земаља у ствари их не интересује ЗСО, ма како о томе говорили. Нити их интересује опстанак Срба на КиМ, већ их само занима да дефакто или дејуре признамо Косово", рекао је он.

“Једини циљ Приштине провокације како би Србију увукли у сукоб са НАТО“

Вучић је изјавио да је једини циљ Приштине да испровоцирају Србе како би себе представили као жртве и "Зеленског" и увукли Србију у сукоб са НАТО.
"Једињ њихов циљ је да се изврши што више и што снажније провокације да би могли себе да представе као некаквог угроженог Зеленског и да нас уведу у сукоб са НАТО, а онда они да ослобдађају цео свет од, како кажу, руских слугу. То је цео смисао свега што раде", рекао је Вучић.
Такође, истакао је да ми можемо само на себе да се ослонимо.
"На своју Србију, ни на кога више, нити ко може да нам помогне и да хоће, а не видим их много да су стали у ред да нам помогну, сви заједно, као и 1999. и многих других година", нагласио је Вучић.
Замолио је Србе да му зато отворено кажу шта може држава Србија још да уради за њих.

"Нападну ли наш народ – неће бити крени и стани, склони се и повуци се"

У разговору са Србима са КиМ казао је да зна шта би они желели.
"Али ја знам шта ви желите од мене, иако нећете да изговорите, да је једино што би вас обрадовало да српска војска уђе на КиМ. И да бисте тек тада се осећали сигурно. Народ у Србији је то могао да види исто, ја добро читам и оно што не кажете. Тренутно сам, осим чињенице да сам председник, и врховни командант војске која је много јаче него што је била. Ја не мислим да је то решење у овом тренутку. Ја знам шта сам обећао на последњем састанку у Рашки, када сам једва измолио људе да се склоне са барикада, знајући да ћу бити најпсованија особа на кугли земаљској. Знам да нисам промашио, али знам да је данас, после неколико месеци, знате да је то била одговорна одлука. Ми морамо да чекамо, да градимо и чекамо, а уколико буду урадили оно о чему смо говорили прошли пут, и уколико то буде очигледно, и јасно да им је намера да протерају наше људе, верујте ми да се то неће догодити и да им то нећемо дозволити", рекао је председник.
Вучић каже да то говори са пуном одговорношћу, и да он не хита у сукобе због аплауза.
"Нападну ли наш народ, код мене неће бити крени и стани, и склони се и повуци се. Ја им нисам ни Милошевић, ни Тадић ни Коштуница" рекао је он.
Вучић је истакао да никоме не замера ништа, али да има обавеза да чува главе Срба, посебно када је узаврела ситуација.
Састанку су присиствовали и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, као и представници Срба са Косова и Метохије, председник општине Штрпце Далибор Јевтић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић и Милан Радоичић, председници општина Лепосавић и Грачаница Зоран Тодић и Љиљана Шубарић и бројни други представници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала