- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Западни Балкан више није на врху листе с највише миграната

© Фото : OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEПретрес миграната у Хоргошу
Претрес миграната у Хоргошу - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Западни Балкан више није на врху листе региона с највише илегалних миграната који улазе у ЕУ, показују најновији подаци које је објавио Фронтекс. Разлог томе је усклађивање визне политике Србије са Европском унијом.
Бањалучким Независним новинама је у Фронтексу речено да је у прва два месеца ове године регистровано 28.130 илегалних улазака у ЕУ, а у региону је забележено 28 одсто мање улазака у односу на исти период лани.
Првенствени разлог новим трендовима је Србија, која је, како наводе, коначно ускладила своју визну политику са ЕУ, па више ниједна земља из које мигранти улазе у ЕУ нема безвизни режим с том земљом.
Иначе, ЕУ је одлучна да ове године реши мигрантску кризу на западном Балкану, а министар безбедности БиХ Ненад Неших је потврдио да су припреме за потписивање споразума БиХ и Фронтекса, европске граничне службе, у завршној фази.
Према подацима Фронтекса, протеклих неколико година половина свих илегалних миграната који су регистровани у ЕУ тамо је дошла преко територије западног Балкана. Иако нико то јавно не жели да призна, највећи разлог томе је неефикасност служби у земљама западног Балкана, које нису успеле да се изборе с овим проблемом, било зато што би мигранте само „испратили“ до границе с ЕУ, било због лошег менаџмента система кампова и регистрације тих људи, пишу „Независне“.
Због тога је ЕУ тражила од земаља региона да, осим усклађивања своје визне политике с ЕУ, потпишу нове споразуме с Фронтексом, који би овој европској агенцији дали извршна овлашћења, односно омогућили да заједно с регионалним полицијским агенцијама обавља контролу и управља миграцијама.
Бањалучке новине подсећају да им је у Европској комисији раније потврђено да ЕУ тренутно преговара и с БиХ о појачаном споразуму о сарадњи с Фронтексом, а нови споразум ће им, кажу, омогућити да помогну партнерима у њиховим напорима да управљају мигрантским токовима, предупреди илегалне миграције и решава прекогранични криминал на читавој њиховој територији.
Подсетимо, Фронтекс тренутно има закључене споразуме с Албанијом, Црном Гором, Србијом и Молдавијом, а ускоро ће, према најавама, на снагу ступити споразум са Северном Македонијом.
„Агенција може да спроводи ове оперативне активности изван ЕУ само када се потише споразум о статусу између земље у питању и ЕУ. Важно је да се разуме да Фронтекс не игра никакву улогу у том процесу, јер се о споразуму о статусу преговара између Европске комисије и земље која није у ЕУ“, наведено је из агенције.
Брод са 629 миграната из Африке неће да приме Италија и Малта - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
СВЕТ
Италија прогласила ванредно стање због прилива миграната
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала