- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Џек Тешира и тајни подаци Пентагона: Шта се досад зна

© AP Photo / WCVB-TVХапшење Џека Тешире.
Хапшење Џека Тешире. - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Џек Тешира, осумњичени за објављивање поверљивих докумената Пентагона, могао би да се суочи са оптужбама за кршење закона о шпијунажи, након што је амерички државни тужилац Мерик Гарланд саопштио да је ухапшен због „неовлашћеног уклањања и преноса поверљивих информација о националној одбрани“.
Тешира (21), припадник обавештајног крила ваздухопловне јединице Националне гарде Масачусетса, био је администратор чет групе у којој су се појавили тајни документи Пентагона.
Реч је о групи под називом „Thug Shaker Central“, на Дискорду, друштвеној платформи популарној међу гејмерима, а наводно је био познат као „О.Г.“ и имао је разна корисничка имена на мрежи. Група је бројала између 20 и 30 чланова, углавном деце и тинејџера.
„Сви су поштовали О.Г. Он је био мит, легенда, сви су поштовали тог момка“, рекао је један од чланова групе, пренео је „Њујорк тајмс“.
Тешира је написао верзије осетљивих информација и поделио их у соби за ћаскање. Међутим, фотографије фајлова почео је да дели након што је постао фрустриран када други чланови чет групе нису на то обраћали пажњу.
Једном приликом послао је љутиту поруку групи, жалећи да буду више заинтересовани за јутјуб видео записе.
„Био је узнемирен и у више наврата је рекао, ако ви момци нећете да комуницирате са њима (фајлови), престаћу да их шаљем“, рекао је неидентификовани члан групе за медије.
Један тинејџер из групе изнео је своју теорију о томе зашто је Тешира поделио документе.
„Овај момак је био хришћанин, антиратни, само је желео да обавести неке од својих пријатеља о томе шта се дешава“, рекао је он за „Њујорк тајмс“.
Тешира је 2020. завршио средњу школу у родном граду Норт Дајтон, у савезној држави Масачусетс. Годину дана раније, пријавио се у Националну гарду ваздухопловства, која је резерва америчког ваздухопловства, придруживши се 102. обавештајном крилу.
Прошлог јула био је унапређен у авијатичара 1. класе, релативно нижи положај, и био је распоређен у базу националне гарде Отис, у западном Кејп Коду.
Према службеном досијеу, био је у одељењу, чије је особље било одговорно за управљање глобалном комуникационом мрежом ваздухопловства. Његов досије не сугерише да је имао било какав ангажман у иностранству.
Војна служба је у традицији његове породице. Теширин очух се пензионисао после 34 године војне службе, наводи „Вашингтон пост“.
Теширина мајка је раније радила у непрофитним организацијама фокусираним на ветеране, као и у Одељењу за услуге ветерана Масачусетса, показују јавни подаци које наводе амерички медији. Она је сваке године објављивала фотографије породице за Дан бораца.
Хапшење осумњиченог за цурење тајних докумената Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СВЕТ
Осумњичени за објављивање поверљивих докумената Пентагона данас пред судом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала