- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Митрополит Јоаникије: Забринутост због удара расколника на православље у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије упутио је данас свештенству, монаштву и верном народу Митрополије црногорско-приморске Васкршњу поруку и указао на страдања која данас трпи Украјинска православна црква, што је, како је навео, претрпела и наша света Црква много пута у својој историји.
Митрополит је позвао све верне да на овај велики празник принесу Богу своје топле молитве за прекид рата и проливања братске крви у Украјини.
"Са великом забринутошћу гледамо како украјинске власти, за интерес једне расколничке и неканонске групе сумњивог верског идентитета отимају древне и знамените светиње Украјинске православне цркве на чијем је челу Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине господин Онуфрије. То није само кршење верских права и слобода, него, нажалост, државни терор и покушај затирања изворног православља у Украјини", навео је митрополит и истакао:
"Гледајући како ова распета Црква почевши од њеног поглавара, архијерејâ, свештенства, монаштва и верног народа смирено и храбро трпи увреде, клевете, пљачке и отимање храмова, истрајавајући на голготском путу Христовом уверени смо да ће Господ на њу излити своју милост и да ће она после љутих страдања и гоњења изаћи пред лицем целог света ојачана хиљадама нових исповедника и мученика".
"Иста таква страдања, ако не и гора, претрпели су православни Срби на Косову и Метохији, од албанских терориста од 1999. до 2004. године. Несумњиво да је то време родило многе српске косовско - метохијске мученике пострадале за име Божје и веру православну који ће у будућности, кад Богу буде угодно, заблистати светошћу своје жртве на небу наше Цркве", навео је митрополит Јоаникије.
Он је истакао да се страдање нашег народа на светој заветној српској земљи продужило до дана данашњег и ко зна кад ће престати.
"Видимо, међутим да се истовремено цео српски народ све више везује за своју распету браћу и светиње. Сведоци смо да наша благочестива духовна чеда из Црне Горе нарочито млади редовно одлазе на свете службе и поклоњење светима у Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу, Девич и остале немањићке косовско - метохијске светиње", навео је митрополит.
Истакао је да сви верни знају да је Косово наш свети и непоколебљиви престо.
"Што смо ближи њему ближи смо Богу. Ако га свагда имамо у своме срцу, ако га се не одречемо, без обзира на претње и притиске имаћемо достојно место под капом небеском, раме уз раме са осталим историјским и просвећеним народима", навео је митрополит.
Поручио је да само обједињени и ојачани нашим заједништвом у Христу Васкрсломе дужни смо да негујемо саборност и да се боримо за што бољи квалитет живота.
"Да бисмо то постигли треба са највишег нивоа обратити пуну пажњу на образовање и васпитање деце и омладине. Светој Православној вери је својствено да се поред неговања духовности бави просветом и културом. Као што смо то радили у прошлости наставићемо и убудуће", навео је митрополит Јоаникије.
Додао је да ће ове године бити прослављен велики јубилеј цетињске Богословије, 160. годишњицу од њеног оснивања, као и да ће баш на ову јубиларну годињису почети са радом акредитована Православна гимназија Светог Саве у Подгорици.
"Оснажимо се братским јединством у љубави Христовој, чувајмо духовно насеђе Светог Саве и Његоша, Светог Василија острошког и Светог Петра цетињског. Помолимо се сви заједно у слободи славе деце Божје да Господ излије свој мир и благодат на децу и омладину, на старе и младе, на целу своју Цркву и на све оне којима је милост и помоћ Божја потребна", навео је митрополит.
Поручио је и да је Васкрсење нова стварност, а не само један од великих догађаја из далеке прошлости кога се са пијететом сећамо.
"Време га не може обухватити јер васкрсење својим спасоносним дејством прожима дане и године, време и вечност, а понајвише душе верних све испуњујући божанском светлошћу и вечним смислом. Наше васкршње славље овде и сада је живо учешће у свештеној и новој Пасхи Господњој....", навео је митрополит Јоаникије.
Господ нам је, каже митрополит, открио да се смисао живота постиже служењем и љубављу која се жртвује за спасење ближњих, као и да из нашег вековног хришћанског искуства знамо да је у свему што је вредно помена и похвале уткана жртва и љубав.

"У ове светле дане радујемо се што се са више страна из наше отаџбине чују позиви на свенародно помирење и надамо се да ће нове генерације, уз Божју помоћ, успети да превазиђу старе, најчешће вештачки изазване, поделе и раздоре у нашем народу. Важан корак у том правцу већ је учињен доношењем Закона о слободи вероисповести и потписивањем Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе. Свеопшта слобода вере и равноправност свих цркава и вернских заједница су важни предуслови за унутрашњу стабилност и хармонију сваке државе, нарочито Црне Горе која баштини богато наслеђе различитих вера и култура", поручио је митрополит Јоаникије, саопштено је из МЦП.

Уколико се, каже митрополит, најистакнутији и најодговорнији људи у нашој отаџбини стварно буду заузели, а надамо се да хоће, за превазилажење речених подела и братско помирење уверени смо да ће их огромна већина народа Црне Горе и све верске заједнице које у њој делују искрено подржати.
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СРБИЈА
Васкршња посланица патријарха Порфирија: Позив на очување Косова у Србији, наших светиња и ћирилице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала