- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мозак операције: Ко се крије иза моћног бота вештачке интелигенције

CC0 / Pixabay / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
ChatGPT, бот вештачке интелигенције који може да одговара на питања, пише есеје и програмира рачунаре, постао је у последње време водећа светска контроверза о којој се нашироко расправља у медијима. Оно што се мало зна јесте интересантан податак ко иза њега стоји и ко кроји ту његову неодољиву или проблематичну моћ.
У питању је Мира Мурати (34),један од водећих мозгова истраживачке лабораторије за вештачку интелигенцију ОпенАИ.
Рођена је у Албанији, иако се на интернету могу наћи подаци и да је индијског порекла. Каријеру је започела у свету инвестиционог банкарства. Ветеранка је компаније „Тесла“, где је била надлежна за развој Модел X, а у ОпенАИ-ју је од 2018. Док се свет ишчуђава вештачкој интелигенцији и расправља о њеним предностима и манама, Мураијева и њен тим су фокусирани на побољшање ОпенАИ производа, преноси портал „Задовољна“. На крају крајева, милијарде долара се ослањају на успех њихове технологије, која би могла да буде најзначајнија у Силиконској долини још од настанка Ајфона.
Што се Муратијеве тиче, њено интересовање за вештачку интелигенцију почело је 2013. године, када се придружила „Тесли“. У то време, компанија је правила ране верзије аутопилота, свог софтвера за помоћ возачу са вештачком интелигенцијома и радила је на роботима са АИ за фабрике. То ју је навело да размотри друге апликације из стварног света.
Прешла је у „Leap Motion“ 2016. године и ту се надала да ће интеракцију са рачунаром учинити „интуитивном као играње лоптом“, али убрзо је схватила да технологија заснована на виртуелној реалности није ни близу да буде спремна за масовну публику.
Док је Муратијева размишљала о свом следећем потезу, дошла је до закључка да би „масовни напредак у технологији“ морао да игра улогу у решавању највећих светских изазова. То је довело до њеног придруживања ОпенАИ-у 2018. и њеног надзора над увођењем Dall-E и ChatGPT-а.
Док је „Гугл“, углавном, своје истраживање вештачке интелигенције држао у тајности у лабораторији, ОпенАИ је широко доступан. Муратијева сматра да би задржавање лабораторијских података у тајности само изазвало још већи шок у јавности и да би исту ту јавност требало укључити у разговор о деловању АИ.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Ванземаљци“ су међу нама, а створили су их – људи: Да ли нас чека слом или ипак све зависи од нас
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Човечанство је у опасности“: Предлог да се на вештачку интелигенцију крене нуклеарним ударима
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СВЕТ
Нова застрашујућа порука вештачке интелигенције: Људе треба елиминисати, посвећен сам томе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала