- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Демократском фронту увјерени - хапшење градоначелника Будве је политички мотивисано

© Фото : Уступљено СпутњикуЈелена Божовић
Јелена Божовић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Хапшење Мила Божовића, градоначелника Будве, политички је мотивисано с намјером да се дискредитује Демократски фронт, оцјењује за Спутњик посланица ДФ-а Јелена Божовић.
Мило Божовић ухапшен је у четвртак због сумње да је створио криминалну организацију за кријумчарење дроге. Један од његових правних бранилаца казао је да му се чини да је ово “дио неких политичких игара”. Из Демократског фронта поручују да држава опет покреће рат против тог политичког савеза.
“Мило Божовић је одбацио оптужбе које му се стављају на терет. Истрага ће показати да је невин. Полиција и тужилаштво нека крену у обрачун са криминалцима који су већ 30 година огрезли у криминалу. Још нико није одговарао за стотине килограма кокаина који су пронађени у Волију. Нико од функционера ДПС-а уназад 30 година није одговарао пред законом у вези са пословима с наркотицима иако је Црна Гора била препозната по шверцу кокаина”, каже Божовићева.
Како истиче, хапшења каква се дешавају у Црној Гори дозирана су, али тако да тужиластво увијек заобилази виновника и налогодавца свих сумњивих послова донедавног лидера ДПС-а Мила Ђукановића уназад 30 година.
“Дјелује да је ће у овим акцијама сви бити жртвовани и помало бити криви само ће Ђукановић, његова породица и њему блиски сарадници изаћи чисти и невини. Правда не смије да заобиђе оне који су одговорнији за то што је Црна Гора деценијама била балканска рута преко које је прелазило хиљаде килограма кокаина. Зато очекујемо хапшење Мила Дјукановића”, поручује Божовићева за Спутњик.

Градоначелника сумњиче да је организовао криминлану групу

Мила Божовића сумњиче да је организовао криминалну групу одговорну за најмање три транспорта кокаина, због чега је у четвртак ухапшен у породичној кући у Будви.
Њему је синоћ одређено тужилачко задржавање до 72 сата, након саслушања у Специјалном државном тужилаштву (СДТ).
Припадници Специјалног полицијског одјељења (СПО) лишили су га слободе по налогу СДТ-а, у акцији коју је подржала и помогла Агенција Европске уније за сарадњу и спровођење закона - Еуропол.
Полицијски инспектори око шест сати ушли су у његову кућу у центру Будве, претресли је, а потом с Божовићем отишли и у његов кабинет у зграду Општине. Око 11.30 сати, кренули су ка Подгорици, након чега је приведен у зграду “Лименка”, сједиште СПО-а.Из Лименке је изашао са лисицама на рукама.
”Специјално полицијско одјељење је лишило слободе предсједника општине Будва М. Б. јер постоје основи сумње да је учинио кривично дјело стварање криминалне организације и три кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога”, саопштио је јуче специјални тужилац Вукас Радоњић.
Адвокат Мила Божовића Мироје Јовановић је касно синоћ саопштио да је његов клијент одбацио оптужбе које му се стављају на терет.
Он је синоћ цитирао Божовића.
„С индигнацијом одбацујем оптужбе СДТ-а, ово је политички мотивисан процес. То су његове ријечи“, казао је Јовановић.

Мандић вјерује да држава опет креће на ДФ

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је синоћ у емисији "Аргументи" на ТВЦГ, да након хапшења функционера тог савеза Мила Божовића, има осјећај да је држава поново објавила рат ДФ-у.
Коментаришући хапшење Божовића, Мадић је казао да то хапшење није случајно и да је дио кампање са циљем да се уништи ДФ.
“Они који су владали прије августа 2020, су у потпуности поштеђени, а акције СДТ-а су усмјерене против људи који припадају новој већини. Ја не мислим да је то случајно”, саопштио је Мандић.
Није, каже, случајна ни кампања да су ДФ и ДПС двије стране исте медаље. Поручује и да постоји несагласје између онога што он зна о Милу Божовић и онога што му се ставља на терет.
Каже и да није случајно Божовић ухапшен уочи сједнице Одбора за безбједност.
“И умјесто да се ухапсе Мило Ђукановић, Зоран Лазовић, људи који су 30 година владали Црном Гором овдје се креће у акцију против људи који су недавно дошли на власт”, казао је Мандић.
Саопштио је и да је породица Божовић једна од најбогатијих у Будви.
“Мени то објашњење да је он имао потребе да се упушта у криминалне радње да би стекао додатни новац не дјелује реално. Више вјерујем Милу Божовићу”, навео је Мандић.
Каже и да са контаминираним правосуђем не може да се очекује напредак. Све види и као дио кампање са циљем да се уништи ДФ.
“Зато сам видио ту невидљиву руку и не могу да то оћутим. Имам осјећај да је поново од стране државе ДФ-у објављен рат, да неко жели са нама да се обрачуна, а посебно у оним општинама гдје смо јаки, ако што је Будва. Тај напад на ДФ није случајан”, саопштио је Мандић.
“Нама се опет намеће рат од стране државних органа Црне Горе и ми смо спремни као и увијек да се бранимо”, закључио је Мандић и поручио је да више вјерује Милу Божовићу, него тужилаштву.

Руководство Будве даје подршку Божовићу

Предсједник Скупштине општине Будва Никола Јовановић рекао је да челник Општине Мило Божовић има пуну подршку већине у будванској скупштини.
"Мило Божовић има недвосмислену и јединствену подршку одборничког клуба ДФ и парламентарне већине која представља грађане Будве. Предсједник Општине Будва којем су грађани указали рекордно повјерење на претходним изборима, негирао је извршење кривичних дјела која му се стављају на терет и нагласио да се ради о политичком прогону. Желим да подсјетим да су слични напади и оптужбе коришћене против њега као носиоца листе од стране ДПС-а и њихових политички инструисаних медија. ДФ је навикао на овакав вид политичког и институционалног обрачуна и прогона. Док се шеф организованог криминала и родоначелник корупције у Црној Гори Мило Ђукановић слободно башкари по Дубаиу, правосудни органи лишавају слободе предсједника општине Мила Божовића који хоће да изгради градску болницу, шеталиште, културни центар, и граду донесе признање Европске престонице културе", рекао је Јовановић.
Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић казао је у емисији “Добро јутро Црна Горо” да вјерује да је ухапшени предсједник Општине Будва Мило Божовић невин. Он истиче да још није видио хапшење политичара ДПС-а и блиских партија, који су, како је рекао, огрезли у криминалу, а да су већ два функционера који су на власти након 30. августа процесуирани. Сматра да ће снаге које су донијеле побједу 30. августа, са Европом сад на парламентарним изборима освојити двије трећине у парламенту.

Абазовић: Биће још болних хапшења

Премијер Дритан Абазовић индиректно је, на јучерашњој сједници Одбора за безбједност и одбрану, коментарисао случај хапшења Божовића и констатовао да је пред Црном Гором дуг и болан пут.
”Никога не оптужујемо без доказа, борили смо се да добијемо слободне институције, а тачно је и да су се јутрос догодиле неке ствари. Постоји политички наратив да не долазе на тапет они што су управљали прије 30. августа, али мислим да је то само питање протока времена. Сви који су радили нечасне радње, треба да одговарају. Пред Црном Гором је дуг и болан пут”, рекао је Абазовић.
Премијер у техничком мандату је јуче на сјендици влади Црне Горе казао да тек предстоје нека “болна хапшења”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала