- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Буђење црне рупе: Мистериозна мрља дуга 200.000 светлосних година снимљена у свемиру /видео/

CC0 / Pixabay / Црна рупа — илустрација
Црна рупа — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Проучавајући снимке које је начинио свемирски телескоп „Хабл“, научници су уочили мистериозну мрљу за коју сматрају да представља линију звезда дугу 200.000 светлосних година.
Првобитна теорија научника је била да траг представља космичке зраке, али онда су стигли подаци из опсерваторије Кек са Хаваја. Наиме, испоставило се да се највероватније ради о дугој звезданој линији коју за собом оставља црна рупа.
„Мислим да овде гледамо у буђење црне рупе у којој се гас хлади, а у ком се формирају звезде“, навео је коаутор студије и астрофизичар Питер ван Докум са Универзитета Јејл.
Црне рупе су свемирски објекти велике масе, која је распоређена на малом подручју. Резултат овога су његове снажне гравитационе силе које усисавају све у својој близини, па чак и светлост.
Неке од највећих црних рупа се зову супермасивне и оне оно што је специфично када су оне у питању јесте да имају масу и до неколико милијарди пута већу од нашег Сунца, у случају новооткривене црне рупе она би могла да буде тежа и до 20 милиона пута од њега.
Разлог зашто научници ово тврде је једноставан: да би се створио овако дугачак траг звезда у читав процес мора да буде укључена и супермасивна црна рупа која се брзо креће. Поред тога, галаксија у којој се налази овај необичан објекат у свом центру нема црну рупу, што је још једна чињеница у прилог теорији да је она „одбегла“ из ње пре отприлике 39 милиона година.
Једно од могућих објашњења зашто је до тога дошло је да су се након спајања две галаксије, повезале и две црне рупе. Међутим, када им се приближила трећа галаксија, једна од њих је излетела из свог домаћина великом брзином, остављајући иза себе траг младих звезда, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала