- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривени најстарији скелети слепих мишева стари 52 милиона година /фото/

CC0 / Pixabay / Слепи миш
Слепи миш - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Два фосилизована скелета слепих мишева, стара око 52 милиона година, откривена су у америчкој савезној држави Вајоминг и припадају до сада непознатој врсти. То су уједно и најстарији до сада откривени скелети слепих мишева.
Оба скелета су пронађена у древном кориту језера у југозападном Вајомингу. Новооткривени слепи миш, Icaronycteris gunnelli, био је тежак само око 25 грама, отприлике као пет кликера. Већ је имао развијену способност летења и вероватно је имао способност ехолокације.
Мали слепи миш је вероватно живео на дрвећу око језера и летео изнад воде ловећи инсекте, изјавио је Тим Ритберген, еволуциони биолог у Центру за биодиверзитет Натуралис у Холандији и главни аутор студије.
Данас се слепи мишеви убрајају у најуспешније животиње на планети, са више од 1.400 врста што је једна петина свих врста сисара. Живе на свим континентима осим на Антарктику и често су веома важни за еколошку стабилност, обезбеђујући кључне функције као што су опрашивање, ширење семена и управљање популацијом инсеката.
Упркос свеприсутности слепих мишева, научници знају врло мало о њиховом пореклу. Скелети из Фосилног језера, очуваног корита језера у Вајомингу, датирају из ране еоценске епохе. У то време, глобалне температуре су биле у порасту, а сисари, инсекти и цветне биљке су се брзо шириле и диверзификовале. Ови слепи мишеви су невероватно слични модерним слепим мишевима, са издуженим прстима који држе мембране крила.
„Сматра се да слепи мишеви потичу од неке врсте малих сисара који су инсектоједи који су вероватно били арбореални“, навео је Метју Џонс, палеонтолог са Државног универзитета у Аризони и један од аутора студије.

Мистерија где су се слепи мишеви први пут појавили

Фосила слепих мишева има широм света. Најстарији до сада пронађени зуби слепих мишева и кости вилице стари су око 55 милиона година. Непотпуни примерци из Португала и Кине претходе новоописаним скелетима неколико милиона година. Научници не знају где су се слепи мишеви први пут појавили, мада је то вероватно било у Европи, Азији или Северној Америци пре него што су се животиње прошириле на јужну хемисферу.
„То је мистерија“, рекао Алекса Садијер, еволуциони биолог са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу, која није била укључена у нову студију.
Комплетни скелети слепих мишева из еоцена су ретки, а Фосилно језеро у Вајомингу је једно од јединих места на којима су пронађени. Топле, влажне шуме у којима су слепи мишеви живели биле су лоше окружење за очување њихових малих костију. Само ако су слепи мишеви били брзо затрпани, на пример након потонућа на дно дубоког језера, сачувани су им читави скелети.
Неколико милиона година након појаве слепих мишева у југозападном Вајомингу, неколико врста је живело у близини сличног језерског екосистема у Немачкој — а ове касније животиње су још више личиле на модерне слепе мишеве.
Научници верују да би предности као што су лет и ехолокација помогле слепим мишевима да се брзо шире и диверзификују. Сисари су се можда прилагодили ноћном животу како би избегли такмичење са птицама — али није јасно када је дошло до ове транзиције.
Генетска истраживања су бацила мало светла на директне претке слепих мишева. Студије ДНК су откриле да слепи мишеви припадају надреду сисара званом Laurasiatheria, који укључује и друге инсектоједе као што су шипови и кртице. Али то такође укључује и животиње које изгледом немају везе са слепим мишевима.
Међу њима су и китови; копитари попут коња, носорога и нилских коња; и ред месоједа, који укључује мачке, псе и медведе. Изненађујуће, све ове животиње су ближе слепим мишевима него глодарима, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала