- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска и Мађарска забранили увоз прехрамбених производа из Украјине

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаШтанд са сиревима на IX сајму туризма "Отворени Крим" у Симферопољу
Штанд са сиревима на IX сајму туризма Отворени Крим у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Пољске власти забраниле су увоз прехрамбених производа из Украјине до 30. јуна, а на списку су се нашли производи и биљног и животињског порекла.
Како се наводи, забрањен је увоз житарица, шећера, суве хране, хмеља, лана и конопље, воћа и поврћа као и прерађевина, затим вино, говедина и телетина, млеко и млечни производи, свињетина, јагњетина, јаја, живина, али и етил алкохол пољопривредног порекла и пчелињи производи.
Ова забрана ступила је на снагу од тренутка објављивања.
Раније су бројне организације које уједињују пољске пољопривреднике протестовале због увоза и складиштења украјинског жита ради накнадног извоза преко Пољске у друге државе. Фармери су изјављивали да украјинско жито није одговарајућег квалитета и да су због њега цене домаћих производа нагло пале, а могуће је да у силосима неће бити места за нов род.
Према званичним подацима Пољске, током претходне године из Украјине је у земљу увезено око два милиона тона жита.

Мађарска такође забранила увоз

Убрзо након Пољске огласила се и Мађарска која је саопштила да је забранила, такође до 30. јуна, увоз житарица, уљарица и низа других пољопривредних производа из Украјине.
Наводи се и да Мађарска до 30. јуна, докле ће трајати забрана, очекује од ЕУ да предузме мере за заштиту европских пољопривредника и да редефинише правила бесцаринског увоза прехрамбених производа из Украјине.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
СВЕТ
Пољска стопира увоз украјинског жита - штити сопствене фармере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала