- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Вршцу откривен споменик чувеном руском слависти Никити Толстоју /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићУ Вршцу откривен споменик чувеном руском слависти Никити Толстоју.
У Вршцу откривен споменик чувеном руском слависти Никити Толстоју. - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Споменик чувеном слависти Никити Толстоју, праунуку писца Лава Толстоја, откривен је данас у његовом родном Вршцу у присуству чланова породице Толстој, амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка и многобројних пријатеља и грађана Вршца.
Споменик, рад вајара Ајдина Зејналова, открили су на крају церемоније удовица Никите Толстоја, Светлана, амбасадор Боцан-Харченко, саветник руског председника Владимир Толстој, градоначелник Вршца Драгана Митровић и аутор дела.
Обраћајући се окупљенима, Драгана Митровић је истакла да споменик Никити Толстоју стоји у истом реду са бројним чувеним Вршчанима, као што су Јован Стерија Поповић и Васко Попа и да ће се трудити да сећање на њега чувају заувек.
Амбасадор Боцан-Харченко подсетио је да је Никита Толстој увек говорио да је Србија његова домовина, да је одрастао у Вршцу, а током рата прво је сарађивао са партизанима да би се потом прикључио Црвеној армији.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАутор споменика је руски вајар Ајдин Зејналов.
Аутор споменика је руски вајар Ајдин Зејналов. - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Аутор споменика је руски вајар Ајдин Зејналов.
Владимир Толстој се захвалио Вршчанима на гостопримству и рекао да треба само замислити да је пре 100 година овим улицама трчкарао мали Рус, који ће касније постати чувени научник и дати велики допринос развоју славистике.
Окупљенима се обратила и Светлана Толстој као и вајар Ајдин Зејналов.
Откривању споменика присуствовало је око 20 чланова породице Толстоја, потомака такозваних „српских Толстоја“ — двојица браће, праунука великана руске књижевности Лава Толстоја, који су као бели емигранти дошли у Србији, где су се родила њихова деца, међу којима и Никита Толстој.
У част 100-годишњице рођења Никите Иљича Толстоја, у Вршцу је организована и изложба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала