- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Званичник Пентагона: Недавно откривени објекти су можда сонде ванземаљаца

CC0 / Pixabay / Илустрација
Илустрација - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
Пратите нас
Званичник Пентагона Шон Киркпатрик коаутор је академског рада у којем се наводи да би недавно откривени објекти заправо могли бити ванземаљске сонде са свемирског брода послатог да проучава Земљу.
Киркпатрик и професор на Харварду Ави Лоеб у нацрту документа од 7. марта написали су да би недавно откривени објекти, за које се чини да пркосе свим физичким законима, могли бити „сонде“ ванземаљаца, објавио је Политико.
Лоеб је прво објавио документ онлајн, а затим је објављен у „Милитари тајмсу“, а кружио је и међу новинским кућама фокусираним на науку.
Стручњаци оцењују да Киркпатриково учешће у академском раду показује да је Пентагон отворен за научну дебату о пореклу НЛО, што је, како наводе, важан сигнал који треба послати академском свету. Они, међутим, напомињу да одлука Киркпатрика да потпише теорију која се у већини академских кругова сматра крајње неутемељеном, поставља питања о његовом кредибилитету.
У раду се објашњава да би међузвездани објекти, као што је „Оумуамуа“ у облику цигаре, које су научници приметили да лете кроз галаксију 2017. године „потенцијално могли да буду матична летелица која ослобађа много малих сонди током свог блиског проласка до Земље“.
У раду се наводи да би „сонде“ могле да користе светлост звезда да „пуне своје батерије“ и Земљину воду као гориво. Такође се спекулише о мотиву ванземаљаца да пошаљу истраживачке сонде на Земљу, наводећи и могуће научно истраживање.
Аутори признају да нису у потпуности сигурни да постоје функционалне ванземаљске летелице у близини Земље.
Пројекат „Галилео“, који приватно финансира Лоеб у потрази за НЛО, намерава да истражи ту могућност, истиче се у раду.
Америчка Канцеларија ААРО, која ради у оквиру Министарства одбране САД, истражује неидентификоване летеће објекте (НЛО) и друге појаве у ваздуху, мору, копну и свемиру, који се понекад називају „неидентификовани ваздушни феномени“, „неидентификовани аномални феномени“ или У.А.П.
Тим ААРО у Пентагону створен је прошле године да замени радну групу у оквиру Канцеларије за поморске обавештајне службе која се претходно бавила НЛО. ААРО је основао Конгрес да служи за истрагу о стотинама извештаја о „неидентификованим ваздушним феноменима“, пренео је Танјуг.
Киркпатрик је угледни професионалац за науку и обавештајне послове, са више од две деценије искуства изучавања физике и рада у одбрамбеном обавештајном простору и освојио је неколико награда за свој рад.
Иллюстрация восхода луны Харон над Плутоном  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Он нас шпијунира“: Америчка војска представила извештај о загонетном објекту у космосу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала