- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Лука спаса: Где су нестали „бели Руси” из Котора | Спутњик интервју

© Flickr / SarahTzКотор
Котор - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
О немерљивом доприносу руске емиграције у развоју науке и културе на нашим просторима, доста се зна, а Леонид Кампе годинама је истраживао тему којом се нико није бавио – „белим Русима“ у Боки Которској.
За оне који су због Октобарске револуције бежали морем, из Одесе, Севастопоља, Котор је био лука спаса; Бока, која је тада имала мање од 6.000 становника примила је више од 20 хиљада „белих Руса“.
Леонид Кампе у књизи „Руси у Котору између два светска рата“ доноси заборављено сведочанство о тешким условима у којим су избеглице дошле и у прво време живеле у Боки.
О њиховом удруживању, молитвеном животу под окриљем СПЦ, помоћи у подизању наших храмова, дружењу и изградњи културних веза са Србима.
Он открива и део тајне „Руског блага“ које је такође бродом стигло у Котор, о коме су вести преносили сви светски медији. Говори и о томе ко је и како уништио траг „белим Русима“ у Боки Которској.
Кампе је и сам потомак „Которанина“, др Александра Кампеа, лекара који радио са чувеним хирургом Николајем Сичевом, доктором који је прешао Албанију у пратњи краља Петра I.
Аутор је Сенка Милош.
Спутњик интервју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала