- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Покренута петиција у Великој Британији којом се тражи безвизни режим са Србијом

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
У Великој Британији покренута је петиција, којом се од британске владе тражи да омогући грађанима Србије да бораве до 90 дана у тој земљи без виза.
На сајту британске владе не наводи се када је покренута петиција, а РТС преноси да је она покренута јуче, на Велику суботу.
До сада је петицију, како се види на сајту, потписало више од 1.900 држављана Велике Британије.
Уколико буде сакупљено 10.000 потписа, Влада Велике Британије огласиће се тим поводом, а уколико број потписа буде достигао стотину хиљада, о петицији ће расправљати британски парламент, додаје се на сајту.
Аутори петиције наводе да Србија од 2009. године има безвизни режим путовања у шенгенски простор, који је дао само позитивне резултате.
"Верујемо да је тренутни британски визни систем неправедан за туристе и оне са пријатељима и породицом из Србије, који сви доносе новац у Велику Британију. Верујемо да је омогуц́авање грађанима Србије да посете Велику Британију до 90 дана без визе праведно, исплативо и одавно закаснело", наводи се на сајту.
Акцију је покренула Михаела Митровић, за коју РТС наводи да је архитекта, инжењер неуронауке са мастером из области естетике филма, која је до недавно била директор стратегије и развоја на катедри за експерименталну психологију Универзитета у Оксфорду.
Највећи број потписника петиције борави у Лондону и Мидландсу, где су и највеће српске заједнице.
Међутим, значајан број потписа сакупљен је у Глазгову и Единбургу, као и у Белфасту, додаје РТС.
Рок за потписивање петиције истиче 14. октобра 2023. године, наводи се на сајту https://petition.parliament.uk/petitions/636456, на којем грађани Велике Британије могу да потпишу петицију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала