- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Угрожено 300 милиона радника: Која радна места преузима вештачка интелигенција

© Flickr / amy leonardВештачка интелигенција илустрација
Вештачка интелигенција илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
Страх од отпуштања у индустрији високих технологија већ је узео маха, а експанзија вештачке интелигенције преко већ веома популарног ChatGPT само је овај страх „умножила“ и велики број радника довела у незавидну ситуацију; и то не само у поменутом сектору - огроман број радних места је доведен у питање.
До овог тренутка индустрија високих технологија је отпустила за пет одсто више радника него током целе 2022. године, пише Си-Ен-Би-Си позивајући се на „Challenger, Grei & Christmas“. Стопа отпуштања је на путу да превазиђе бројке из 2001. године, која је забележена као најгора по отпуштањима у ИТ сектору.
Како се број отпуштања и даље повећава, радници се више не плаше само губитка конкретног радног места већ и тоталне замене у овим пословима. Недавни извештај „Голдман Сакса“ открио је да је угрожено 300 милиона радних места широм света и то због вештачке интелигенције (АИ) и аутоматизације.
Султан Саидов, суоснивач и председник „Бимерија“, глобалне компаније за управљање такозваним људским ресурсима и услугом софтвера, који има сопствени GPT (генеративни обучени трансформатор), назван TalentGPT, каже да ChatGPT и АИ не би требало да икога плаше јер ће ови алати помоћи људима и компанијама да раде ефикасније.
„Већ се процењује да ће АИ и аутоматизација утицати на 300 милиона радних места“, рекао је Саидов. „Питање је: да ли то значи да ће ти људи изгубити или променити посао? Мислим да ће у многим случајевима то пре изазвати промену.“
ChatGPT је једна врста GPT aлата који се ослања на алгоритме за генерисање одговора, а Саидов напомиње да ова технологија може помоћи радницима да раде више. Ово се посебно односи на ИТ индустрију.

Шта треба да раде креативци у ИТ сектору

Саидов сматра да послови креативаца у технолошкој индустрији, попут дизајнера, креатора видео игара, фотографа и оних који праве дигиталне слике, неће бити потпуно искорењени, већ да ће уз помоћ вештачке интелигенције моћи више и брже да обављају своје послове.
„Ако се осврнете на индустријску револуцију, на примераутоматизацију у пољопривреди, да ли је то значило да је мање људи радило одређене послове у овом сектору? Дефинитивно, јер није било потребно толико људи у тој области, али то значи да исти број људи иде на различите послове“, сматра он.
Баш као што су показали слични трендови у историји, креативни послови ће бити тражени након широко распрострањеног укључивања генеративне АИ и других АИ технологија на радним местима.

„Када су у питању креатори видео-игара, ако се број игара направљених на глобалном нивоу не мења из године у годину, вероватно ће бити потребно мање њихових дизајнера“, рекао је Саидов. „Али ако можете да креирате више као компанија, онда ће ова технологија само повећати број игара које ћете моћи да направите.“

Програмери и инжењери

Због буке која се дигла због ChatGPT,програмери софтвера и инжењери су забринути за своја радна места, што доводи до тога да неки трагају зановим вештинама и уче како да осмисле генеративну вештачку интелигенцију како би их додали у своје пословне биографије.
„Неправедно је рећи да ће GPT потпуно елиминисати послове, као што су програмерски и инжењерски“, каже Самир Пенакалапати, извршни директор „Цеипала“, платформе за стицање талената вођене вештачком интелигенцијом.
Иако ће ови послови и даље постојати, њихови задаци и одговорности би вероватно могли бити смањени због GPT и генеративне вештачке интелигенције.
Према Пенакалапатију, потребно је направити важну разлику између GPT и генеративне АИ када је у питању тржиште рада. GPT је математички или статистички модел дизајниран да научи обрасце и пружи резултате. Али други облици генеративне вештачке интелигенције могу ићи даље, реконструишући различите исходе на основу образаца и учења, и скоро одражавајући оно што ради људски мозак, сматра он.
Пенакалапати каже да, ако се на пример узму у обзир програмери и инжењери, ГПТ може да генерише код за неколико секунди, дајући корисницима софтвера и клијентима тачно оно што им је потребно без ангажовања развојног тима због евентуалних адаптација и поправки. ГПТ може одмах да обави посао кодера или тестера, уместо да човек троши дане или недеље да би направио исту ствар, сматра он.
Генеративна АИ може шире да утиче на инжењере софтвера, а посебно на инжењере задужене за развој и операције, каже Пенакалапати. У том ширем скупу задатака, генеративна АИ може да опонаша оно што би инжењер радио кроз један развојни циклус.
Пенакалапати ипак наглашава да ће бити немогуће да алати у потпуности замене људе. Вероватније ћедоћи до смањењаброја програмера и инжењера потребних за креирање софтвера.
„Било да је у питању део кода који пишете, да ли тестирате како корисници комуницирају са вашим софтвером или да ли дизајнирате софтвер и бирате одређене боје из палете, увек ће бити потребан човек, да помогне у том процесу“, напомиње Пенакалапати.

Стручњаци и корис од ChatGPT

Недавна студија ОпенАИ, креатора ChatGPT, открила је да би отприлике 80 одсто америчке радне снаге могло да има најмање 10 одсто обавеза у оквиру свог радног места захваљујући GPT технологији, а чак око 50 одсто код отприлике 19 одсто радних места.
Мајкл Чуи, партнер у „Мек Кинси Глобал Институту“ подсећа на то да радници данас не могу да се сете времена када нису имали алате попут Мајкрософт ексела и Мајкрософт ворда, тако да се, на неки начин, може предвидети да радници у будућности неће моћи да замисле своја посао без АИ и GPT алата.
„Чак и технологије које су значајно повећале продуктивност у прошлости,нису нужно довеле до тога да мање људи ради“, рекао је Чуи. „У суштини, свету ће увек бити потребно више софтвера“, закључио је он.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Ванземаљци“ су међу нама, а створили су их – људи: Да ли нас чека слом или ипак све зависи од нас
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СВЕТ
Нова застрашујућа порука вештачке интелигенције: Људе треба елиминисати, посвећен сам томе
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Морамо све да угасимо! Ограничени мораторијум за спас човечанства недовољан“: Алармантно упозорење
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Илон Маск припрема конкуренцију боту моћне вештачке интелигенције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала