- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Црна берза: Где све завршава оружје које Запад испоручује Украјини

© AP Photo / Jon GambrellРуско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију
Руско наоружање на сајму Идекс у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Оружје које западне земље испоручују Кијеву завршава у рукама терористичких организација, организованих криминалних група и милитаната из Африке, упозоравају за Спутњик руски експерти, уз оцену да од разних терориста Американци имају велику корист јер им они служе као оруђе хибридног рата у борби против влада непожељних за САД.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја скренуо је пажњу да је оружје које западне земље испоручују Кијеву већ почело да се појављује у државама Европе и Африке, попуњавајући арсенале организованог криминала.
„Русија је дуго времена указивала на то да ће пумпање кијевског режима оружјем довести до тога да оно падне у руке организованог криминала и терориста и да се појави на црном тржишту“, изјавио је Небензја на седници Савета безбедности УН.
Према његовим речима, појаву западног оружја у европским земљама и међу организованим криминалним групама препознају и европски полицајци.
„Ово оружје, које западне земље испоручују Украјини, шири се по целом свету и већ је у употреби код милитаната, посебно у Африци. Имали смо прилике то да чујемо у изјавама лидера афричких земаља“, прецизирао је он.

И раније завршавало на црном тржишту и у рукама терориста

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, није искључено да је западно оружје завршавало на црном тржишту, у рукама терориста и организованих криминалних група још много пре покретања руске специјалне војне операције на територији Украјини.
„Руте са оружјем ишле су у руке терористима који су били у Сирији. И јасно је да су за њих биле задужене специјалне службе, пре свега, америчке. Међутим, очигледно је да су током рада ових рута успостављене везе између Украјине и разних представника или продаваца на црном тржишту. Вероватно су све те руте биле активиране преко даркнета. Тако је сада и са оружјем коју као војну помоћ Кијеву испоручују Американци и њихови савезници“, објашњава саговорник Спутњика.
Никита Мендкович, шеф евроазијског аналитичког клуба, истиче да проблем са кријумчарењем оружја не постоји од јуче.
„Чак и пре почетка оружаног сукоба на територији Украјине, Кијев је кријумчарио оружје, на пример, талибанима у Авганистану и милитантима из терористичке организације ДАЕШ из Сирије. Није искључено да је у овоме учествовао и бивши председник Грузије Михаил Сакашвили, који је именован за градског челника у Одеси. Он је, вероватно, преко својих веза у круговима специјалних служби и терориста успоставио канале за шверц малокалибарског оружја у Сирију, док су украјински обавештајци снабдевали минобацачима талибане из Авганистана“, наводи наш саговорник.

Још један метод хибридног рата

Што се тиче милитаната из Африке, код којих такође завршава оружје које западне земље испоручују Кијеву, Леонков каже да се овде ради о терористичкој групи Боко Харам.
„У Африци постоје милитанти који су се заклели на верност терористичкој организацији ДАЕШ, која је забрањена у Русији. И Боко Харам одавно добија оружје. Како немају сопствену производњу, сво оружје добијају споља. Једноставно, све ове руте са оружјем имају дугу историју у Африци, Централној Азији и Блиском истоку“, објашњава Леонков.
Према речима Мендковича, Запад активно покушава да подржи терористе и у Централној Африци, тамо где делују.
„За Запад, кријумчарење оружја терористичким групама у Африци и другим регионима представља још један метод хибридног ратовања“, наглашава стручњак.

Ко све зарађује на шверцу оружја

На питање да ли од кријумчарења оружја осим Америке зарађује и Украјина, Мендкович каже да се не искључује ова могућност. Према његовим речима, велика је вероватноћа да су кијевски званичници умешани у кријумчарење оружја.
„Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили, као украјински званичник, бавио се шверцом оружја у Сирију. Не може се искључити ни учешће западних званичника у Авганистану у тим пословима током периода окупације. Амерички генерали и авганистански политичари равноправно су били умешани у корупцију - заједно су пласирали новац издвојен из америчког буџета кроз разне шеме. Вероватно и западни званичници у Украјини користе исте шеме за лично обогаћење“, претпоставља овај стручњак.
Према мишљењу Леонкова, осим Американаца, могуће је да на кријумчарењу оружја зарађују и Британци.
„Све зависи од типа оружја. Овде се ради о малокалибарском оружју, митраљезима, пушкама, пиштољима. Појавили су се сад и противваздушни ракетни системи. На овај начин, Американци подржавају терористичке групе које делују у њиховим интересима на различитим континентима. Они представљају једно од оруђа хибридног рата, које Сједињене Америчке Државе користе против оних земаља које не желе да мењају своје владе онима које им намећу САД“, објашњава саговорник Спутњика.
Француски ловци Рафал слећу на носач авиона Шарл де Гол - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
Специјална операција у Украјини
У Кијеву признали: Дуго ћемо чекати Тајфуне, Грипене и Рафале
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала