- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пентагон: Русија неће применити нуклеарно оружје у Украјини

© AP Photo / Patrick SemanskyПоглед на Пентагон
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не верују да ће Русија употребити нуклеарно оружје у Украјини у оквиру специјалне војне операције, пошто актуелни сукоб не угрожава постојање Русије, изјавио је заменик америчког министра одбране Колин Кал.

„Руси су доследно указивали да се руска нуклеарна доктрина није променила и да ће употребити нуклеарно оружје у случају да је угрожено постојање државе. Не сматрамо да овај рат представља такву претњу“, објаснио је Кал током онлајн говора који је организовао „Форин полиси“, говорећи о вероватноћи да Москва употребити нуклеарно оружје у оквиру специјалне војне операције.

Говорећи о америчкој војној помоћи Украјини, Кал је навео да су амерички ресурси за војну помоћ огромни, али не и бесконачни.
„Очигледно је да имамо невероватну количину новца коју је Конгрес издвојио за подршку одбране Украјине, али он није неограничен“, рекао је Кал током онлајн говора који је организовао „Форин полиси“.
Он је приметио да ће Сједињеним Америчким Државама бити потребно годину и по дана за испоруку ловаца Ф-16 Украјини у случају да се донесе одговарајућа одлука.
„Могли бисмо да потрошимо сав новац на Ф-16 и ти авиони би стигли у року од годину и по дана“, прецизирао је он.
Кал је додао да уколико Вашингтон одлучи да пошаље борбене авионе Кијеву, они неће помоћи Украјини у пролећним и летњим офанзивним операцијама.
Према његовим речима, САД ће учинити све што је потребно да подрже рад противваздушне одбране Украјине, укључујући и совјетских и западних система.
„Чинимо све што је потребно да обезбедимо да функционише совјетско наслеђе система противваздушне одбране и да обезбедимо да западни системи који долазе у Украјину могу да остану у борби“, нагласио је Кал.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Портпарол руског председника Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат, док је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков истакао да непрекидна велика помоћ Кијеву све више „увлачи западне земље у сукоб на страни кијевског режима“.
Председник Русије Владимир Путин је у септембру прошле године у обраћању народу изјавио да је Запад прешао сваку линију у својој антируској политици, као и сталним претњама Русији. Према његовим речима, коришћена је и нуклеарна уцена, а високи представници земаља НАТО-а говоре о могућности и прихватљивости употребе оружја за масовно уништење против Русије. Путин је подсетио Запад да Русија надмашује страну војну технику у низу компоненти и упозорио оне који покушавају да уцене Русију нуклеарним оружјем да би „ружа ветрова могла да се окрене у њиховом правцу“.
Руска артиљерија, Запорошки правац, хаубица Гиацинт - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: САД сумњају у успех очекиване украјинске офанзиве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала