- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Петља пропасти“: Да ли сектору некретнина ускоро прети колапс

CC0 / Pixabay / Пословни кварт
Пословни кварт - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Расте забринутост око здравља тржишта некретнина, а неки инвеститори се већ питају да ли би то могао да буде следећи сектор који ће експлодирати након прошломесечне банкарске кризе.
Више каматне стопе повећале су трошкове задуживања и смањиле вредности у сектору некретнина, који је последњих година доминирао усред ниских приноса на обвезнице, пише Си-Ен-Б-Си.
У међувремену, колапс америчке „Банке Силицијумске долине“ у марту и касније хитно спасавање швајцарске банке „Креди Свис“подстакли су страхове од такозване петље пропасти, у којој би потенцијална пропаст банке могла да изазове пад у сектору некретнина.
Европска централна банка (ЕЦБ) раније овог месеца упозорила је на јасне знакове рањивости у сектору некретнина, наводећи опадајућу тржишну ликвидност и корекције цена као разлоге за неизвесност и позивајући на нова ограничења фондова комерцијалних некретнина како би се смањили ризици од криза неликвидности.
Према подацима „Морнингстар Директа“,већ у фебруару, европски фондови уложени директно у некретнине забележили су одливе од 172 милиона фунти (215,4 милиона долара), што је оштар пад у односу на прилив од готово 300 милиона фунти остварених у јануару.

Проблем са сектором пословног простора

Аналитичари у лондонском Ситију сада предвиђају пад европских деоница некретнина за 20% - 40% између 2023. и 2024. због утицаја виших каматних стопа. У најгорем могућем сценарију, високоризични сектор комерцијалних некретнина могао би да падне 50% до следеће године.
„Нешто што не бих занемарио јестекриза некретнина, како за приватне људе тако и за комерцијалне некретнине, где видимо притисак и у Сједињеним Државама и у Европи“, каже за Си-Ен-Би-Си Пјер Грамења, директор Европског механизма стабилности.
Сегмент пословних простора — главна компонента тржишта комерцијалних некретнина — заузео је централно место када су у питању потенцијални страхови од пада с обзиром на промене у организацији рада које је наметнула пандемија вируса корона.
„Људи су забринути да се back-to-office није у потпуности материјализовао, тако да има превише слободних радних места, а опет има и превише зајмова у том подручју“, изјавио је Бен Емонс, главни и виши стратег портфеља у америчкој компанији и инвестицијски менаџер „New Edge Wealth“.
То је продубило забринутост око тога које би банке могле да буду изложене таквим ризицима и може ли талас присилне продаје да доведе до спирале пада.
Према „Голдман Саксу“, комерцијалне некретнине чине око 25% кредитних књига америчких банака – бројка која се пење на чак 65% међу мањим банкама, које су у последње време биле у средишту напетости.
„Мислим да људи покушавају да разумеју које су банке где дале зајмове, којем сектору и који је овде заправо крајњи ризик“, додао је Емонс.
Усред те неизвесности и онога што називају растегнутим проценама, „Капитал економикс“ је прошлог месеца повећао своју прогнозу корекције сектора некретнина у еврозони од врха до најнижег с 12% на 20%, при чему се очекује да ће канцеларије проћи најгоре.
„Ову финансијску невољу, или како год желите да је означите, видимо као катализатор за дубље прилагођавање вредности него што смо раније очекивали“, рекао је на недавном вебинару Киран Рајчура, заменик главног економисте за некретнине „Капитал економикса“.

Европски парадокс – боље него икад

Међутим, нису сви уверени у надолазећи пад.
Пере Винолас Сера, извршни директор шпанске компаније за некретнине „Инмобилиариа Колониал“ и председник Европског јавног удружења некретнина, рекао је да ситуација у Европи изгледа парадоксално јака.
Међу различитим факторима који учествују, тренд повратка на пословне просторе био је јачи у Европи него у САД, рекао је он, док су стопе „преузимања“ или попуњености канцеларија биле веће на континенту.
„Оно што је запањујуће је да подаци показују да је боље него икад“, рекао је Винолас за Си-Ен-Би-Си. „Нешто потпуно другачије догађа се у САД у односу на Европу“.
Од краја 2022, европске стопе слободних канцеларијских радних места износиле су око 7%, знатно испод 19% колике су у САД. Унутар портфеља „Инмобилиариа Колониал“ Винолас је рекао да су тренутне стопе слободних радних места још ниже, на 0,2% у Паризу и 5% у Мадриду.
„Никад то нисам видео у животу. Подаци о попуњености су на највишем нивоу“, прокоментарисао је Винолас.
„Ј. П. Морган“ је поновио то становиште крајем прошлог месеца, рекавши у белешци истраживања да су страхови од ширења пада у САД на Европу пренадувани.
„У основи, верујемо да било каква зараза америчких банака или америчких ЦРЕ (комерцијалне некретнине) на европске конкуренте није оправдана, с обзиром на различиту динамику сектора“, рекли су аналитичари ове банке.

Неизвесност остаје

Ипак, неизвесности у сектору некретнина остају, упозоравају аналитичари.
Посебно забрињава концентрација финансирања од небанкарских зајмодаваца – или такозваних банака у сенци – које су посустале након строже регулативе традиционалних банака, рекао је Метју Појнтон, виши економиста за некретнине у „Капитал економиксу“.
Пре глобалне финансијске кризе, традиционалне европске банке нудиле су зајмове у износу од 80% вредности зграде. Данас ретко прелазе 60%.
Изазов ће бити за оне несофистициране играче - који имају зграду коју морају да прилагоде.
„Много мање се зна о тим (банкама у сенци) и оне би могле бити осетљивије на пораст каматних стопа, на пример, рекао је Појнтон.
У међувремену, надолазећи стандарди енергетске ефикасности ЕУ и Уједињеног Краљевства захтеваће значајна улагања, посебно у старије зграде, те би неки власници некретнина могли да буду под додатним притиском у надолазећим годинама.
„Мислим да ће изазов бити за оне несофистициране играче, оне који имају зграду коју морају да прилагоде новим захтевима“, рекао је Винолас.
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Нема им спаса: Неће више новац моћи да се ствара ни из чега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала