Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина оптужује Београд за покушај мешања у локалне изборе

© AP Photo / Darko VojinovicЛокални избори на Косову и Метохији
Локални избори на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Бљерим Веља, шеф кабинета председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, изјавио је данас, поводом документа у којем Влада Србије говори о локалним изборима на северу Косова и Метохије, да је то доказ, како је навео, „мешања Београда у локалне изборе“ који ће бити одржани 23. априла.
„Ово је прима фацие доказ покушаја Србије да се меша у локалне изборе на северу Косова. Оваква страна интервенција на изборима има за циљ да поремети цео изборни процес и уплаши локалне Србе да не остваре своје демократско право да бирају своје представнике“, написао је Веља на Твитеру.
Влада Србије усвојила је на седници 15. априла пакет мера, који је договорен на састанку председника Србије Александра Вучића и политичких представника Срба са Косова и Метохије у Рашкој 13. априла, у којима се, између осталог оштро осуђује недемократски покушај привремених институција самоуправе у Приштини да одржи изборе за локалну администрацију у четири већински српске општине на северу КиМ.
Влада Републике Србије сматра да овакви избори немају никаквог смисла, јер привремене институције самоуправе у Приштини овим путем настоједа створе ситуацију у којој ће дваодсто албанског становништва на северу КиМ управљати и одлучивати над 98 одсто Срба који ту живе.
Избори на северу КиМ били су планирани за децембар прошле године, али су одложени због напете ситуације у том делу покрајине.
Влада Србије усвојила пакет мера договорен на састанку Вучића са Србима са Косова и Метохије. - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
СРБИЈА
Влада Србије усвојила пакет мера договорен на састанку Вучића са Србима са КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала