- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сигнал Вашингтону: Какву поруку шаље турнеја Лаврова по Латинској Америци

© Фото : МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров на Куби, архивска фотографија
Лавров на Куби, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Латинској Америци је доказ да Русија јача пријатељство са земљама овог региона, али и, како оцењују за Спутњик руски експерти, шаље Сједињеним Државама јасан сигнал – да губе ауторитет у свету.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров ће, како је најављено, током турнеје по Латинској Америци од 17. до 21. априла посетити Бразил, Венецуелу, Никарагву и Кубу. Како напомињу у Министарству спољних послова министарству, Лаврова т очекује богат програм, укључујући састанке са лидерима латиноамеричких земаља и министрима спољних послова.

Земље Латинске Америке пријатељске према Русији

Како каже за Спутњик Борис Мартинов, начелник Одељења за међународне односе и спољну политику Русије на Московском државном институту за међународне односе(МГИМО), посета Лаврова Латинској Америци је разумљива из разлога што руска држава земље овог региона сматра пријатељима.
“Ниједна држава овог региона није земља која нам није пријатељска. Ниједна од њих се није придружила антируским санкцијама нити је укинула безвизни режим између Русије и Латинске Америке. Штавише, ниједна није пристала да испоручује оружје Украјини. Поред тога, током недавне посете Кини, председник Бразила Лула да Силва подржао је идеју одустајања од долара као универзалног глобалног средства плаћања. Истовремено, бразилски председник је подржао преговоре са Украјином. Међутим, он је додао да би било сврсисходно да Крим остане у саставу Русије и да то буде предуслов за отпочињање преговора”,објашњава наш саговорник.
Што се тиче бразилског председника, према мишљењу Мартинова, овај лидер савршено схвата разлоге због којих је Русија покренула специјалну војну операцију.
“Лула да Силва не позива на преговоре Украјину и Русију чисто ради реда. Он то ради да би се узели у обзир легитимни интереси наше земље. И осим Бразила, земље које ће иначе посетити наш министар спољних послова, попут Кубе, Венецуеле, Никарагве, од самог почетка су подржавале руску државу у Уједињеним нацијама. Ниједна од ових земаља није се придружила антируским резолуцијама које су тамо донете”, констатује саговорник Спутњика.

Формирање центара мултиполарног света

Према речима руског политиколога Јурија Светова, посета руског министра спољних послова Латинској Америци важна је и зато што би могла да доведе до формирања нових центара мултиполарног света.
“Руски министар спољних послова посетиће оне државе које су дуги низ година биле под притиском Сједињених Америчких Држава. Овде се ради о Куби, која се од револуције 1959. све време налази под притиском санкција. Ту су и Никарагва, Венецуела...Односно, ово су земље које су издржале овај притисак. Све оне имају искуство конфронтације са Сједињеним Америчким Државама. Међутим, од свих ових држава, Бразил је можда и најмоћнија земља Латинске Америке која већ постаје центар гравитације за оне земље које више не желе да се потчињавају диктату Вашингтона“, објашњава саговорник Спутњика.
На питање о чему ће руски министар спољних послова разговарати са лидерима латиноамеричких земаља и министрима спољних послова, Борис Мартинов каже да није искључено да ће у првом плану бити разговори о формирању новог међународног мултиполарног светског поретка.
„Из разлога што све земље Латинске Америке позитивно доживљавају ову идеју мултиполарног светског поретка заснованог на међународном праву, на принципима ауторитета Уједињених нација, поштовања суверенитета, независности, принципа и једнакости. Поред тога, они ће разговарати и о трговинској и економској сарадњи. Наша земља има велики потенцијал у развоју трговинских и економских односа са Латинском Америком у свим областима, укључујући научну и техничку сарадњу“, прецизира стручњак.
Руски политички аналитичар Павел Шипилин верује да ће главна тема разговора између руског министра спољних послова и лидера латиноамеричких земаља бити – пад америчке хегемоније.
„Односно, какав ће бити свет после пада америчке хегемоније. Није искључено да ће једна од тема разговора бити економија, али и валута која би могла да замени долар. Ово је веома могуће из разлога што је већ свима очигледно да долази крај хегемонији САД“, упозорава саговорник.

Американци губе ауторитет

На питање какву реакцију у САД може да изазове посета Лаврова Латинској Америци, Павел Шипилин каже да ће Американци вероватно бити веома незадовољни.
„Они ће, по свему судећи, бити и страшно несрећни. Американци се и даље надају да светски поредак није уништен. Можда ће чак и на неки начин покушати и да обуздају ове земље. Посета Лаврова Латинској Америци Сједињеним Државама показује да земље овог региона престаје да занима мишљење Вашинггтона. Поред тога, ово је јасан показатељ да САД заиста губе ауторитет“, објашњава наш саговорник.
Слично мишљење дели и Борис Мартинов. Према његовом мишљењу, Сједињене Државе заиста губе ауторитет у савременом свету.
„И то је сасвим природно, с обзиром на њихову, благо речено, недоследну политику... И Американци ће посету руског министра спољних послова Латинској Америци доживети негативно“, истиче стручњак.
Светов такође сматра да Американци неће бити одушевљени посетом Сергеја Лаврова Латинској Америци.
„Из разлога што Американци верују да земље Латинске Америке морају да се повинују Вашингтону у свим ситуацијама“, наглашава саговорник.
Подсетимо, руски министар спољних послова Сергеј Лавров нагласио је у чланку у бразилском листу Фолха де Сао Пауло и мексичком часопису Бузос, објављеном уочи његове посете, да су Латинска Америка и Кариби важна област спољне политике Москве, која не би требало да постане арена за ривалство.
Сарадња Русије и Латинске Америке, истакао је Лавров, заснована је на прагматизму и одсуству идеологије и није усмерена ни против кога. Москва се, додао министар, залаже за јединство, политичку кохезију и економску стабилност држава региона.
Евроазијска економска унија - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
СВЕТ
Подиже се снажни источни стуб којим се ствара мултиполарни свет за будућност
Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Специјална операција у Украјини
Председник Бразила: Формирати групу за разматрање ситуације у Украјини сличну формату Г20
Путин, Моди и Си - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Глобална тектонска промена: БРИКС надмашио Г7
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала