- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Земље Г7 намеравају да смање зависност од Русије у области нуклеарне енергије

© AFP 2023 / HANNES P ALBERTЛого групе Г7
Лого групе Г7 - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Група директора за непролиферацију нуклеарног оружја групе Г7 поново је изјавила да намерава да смањи зависност од Русије у области мирољубиве нуклеарне енергије и сродних производа.
„Препознајући ризике настале заједно са тренутном структуром глобалне зависности од испорука нуклеарне енергије и значај њене диверсификације, Г7 је посвећена проширењу сарадње како би промовисала глобалне ланце снабдевања нуклеарном енергијом одговорних актера и додатном смањењу наше зависности од Русије у области нуклеарне енергије и сродних производа у мирољубиве сврхе, као и подршци земљама које желе да диверзификују своје испоруке“, наводи се у заједничком саопштењу.
Енергетска криза у Европској унији погоршала се почетком јула 2022. године, када је дошло до првих прекида у испоруци гаса из Русије у низ земаља ЕУ, а који су, између осталог, везани и за проблеме са техничким одржавањем турбина за „Северни ток“ због санкција уведених Русији.
Запад је појачао санкциони притисак на Русију због Украјине. Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи. Москва је више пута изјављивала да ће Русија решити све проблеме које јој Запад ствара.
Лого руске државне корпорације за атомску енергију Росатом - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
РУСИЈА
Европска унија не може да се ослободи зависности од руског нуклеарног горива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала