- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Америка испоручује Тајвану 400 противбродских ракета „харпун“

© Фото : Wikipedia/U.S. Navy photo by Lt. Bryce Hadley/Public domainРакетни систем харпун
Ракетни систем харпун - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Тајван намерава да од Сједињених Америчких Држава купи 400 противбродских пројектила „харпун“ који се испаљују са копна, а тај посао је 2020. одобрио амерички Конгрес, тврди „Блумберг“.
Тајван је раније купио „харпуне“ који се испаљују са бродова, а производи их амерички „Боинг“. Сада Тајпеј жели да купи и мобилне верзије тих ракета за лансирање са копна, каже Руперт Хамонд Чејмберс, председник Америчко-тајванског пословног савета. То су потврдили и други извори „Блумберга“ упознати са тим послом.
Према њиховим наводима, испорука ракета Тајвану иде преко уговора Пентагона, односно Команде за логистику морнарице и авијације. Пентагон је недавно објавио да је потписао уговор са „Боингом“ вредан 1,7 милијарди долара, али без навођења Тајвана као крајњег корисника.
Тај посао долази у време изражених тензија између САД и Кине, посебно због Тајвана. Кина је недавно одржала војне вежбе у близини острва које сматра својом територијом, после посете тајванске председнице Америци и сусрета са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Мекартијем.
Портпарол америчког министарства одбране, потпуковник Мартин Мајнерс, одбио је да коментарише да ли ће Тајван добити „харпуне“, али је рекао да ће „наставити да раде са (војном) индустријом како би Тајван благовремено добио одбрамбену опрему“.

„Америчко снабдевање Тајвана одбрамбеним артиклима, које укључује одржавање постојећих способности преко стране војне продаје и комерцијалне продаје, од суштинске је важности за безбедност Тајвана“, рекао је Мајнерс.

Уговор о испоруци „харпуна“ помињали су и чланови америчког Конгреса, као што је Мајкл Мекаул, председавајући Комитета за спољне послове Представничког дома, наводећи да се ради о делу америчког пакета вредног 19 милијарди долара намењеног Тајвану. Поред „харпуна“, у том пакету су и авиони Ф-16, торпеда М-48, хаубице М109А6 „паладин“, ракете „стингер“...
О томе би требало да се расправља у комитету за војна питања Представничког дома.
Амерички Центар за стратешке и међународне студије, најпознатија тинк-тенк организација у САД, одржао је прошле године симулацију потенцијалне инвазије Кине на Тајван, а у њима је истакнут значај ракета „харпун“ које се лансирају са копна као део поморске одбране.
„Због своје покретљивости и могућности да досегну цео Тајвански мореуз, ти пројектили су се показали као веома ефикасни против кинеских инвазионих снага. Оне су смањиле и потребу за стационирањем америчких снага на острву. Међутим, 400 ракета није довољно“, рекао је Марк Кансијан, који је управљао симулацијом.
Тајван је, иначе, од „Боинга“ већ наручио опрему за „обалску одбрану“ вредну 498 милиона долара, која се може довести у везу са „харпунима“, као што су мобилни транспортери, радари и опрема за обуку.
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
СВЕТ
Кина више нема илузија – спрема се за војни судар са САД /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала