- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Бесмислени покушај застрашивања Русије: Шта је циљ највећих НАТО вежби за четврт века

© AP Photo / Pontus LundahlВојна вежба НАТО у Шведској "Аурора 23"
Војна вежба НАТО у Шведској Аурора 23 - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Војна вежба “Аурора 23” која је почела на територији Шведске усмерена је пре свега против Русије. Овим акцијама чланице НАТО покушавају да застраше Москву, демонстрирају своју моћ и ставе до знања да ће Стокхолм бити примљен у Алијансу, кажу за Спутњик руски експерти, уз оцену да су овакве акције Алијансе бесмислене јер је Русија нуклеарна сила.
Сваки евенуталлни сукоб Алијансе и Русије, упозоравају руски експерти, изазвао би нуклеарни рат у ком НАТО не би могао да победи државу са нуклеарним потенцијалом.
Како је пренео радио Свериге, у Шведској је у уторак почела највећа војна вежба од 1989. године, под називом "Аурора 23", а у њој ће учествовати 26.000 војника из Шведске и још 14 земаља.
Шведско министарство одбране саопштило је да ће учествовати и снаге САД, Француске, Немачке, Аустрије, Данске, Украјине, Литваније, Летоније, Естоније, Норвешке, Пољске и Финске.
Ова војна вежба се одржава на највећем шведском острву Голанд, а укључиваће акције на копну, мору и у ваздуху. Војници ће летове на борбеним авионима и хеликоптерима обављати са више различитих база и цивилних аеродрома. Према наводима војног ресора, ови маневри су осмишљени с циљем повећања одбрамбеног потенцијала земље.

Војна вежба „Аурора 23“ усмерена против Русије

Руски војни експерт Виктор Баранец сматра да је „Аурора 23“ организована из неколико разлога.
„Ова војна вежба је организована да би што пре примили Шведску у НАТО. Поред тога, организована је и да би Алијанса током вежбе могла да освоји територију ове земље. Међутим, ова вежба има везе и са тим што су Швеђане већ годинама учили да ће их Русија наводно напасти. И они су добили параноју због притиска НАТО идеологије. Зато је „Аурора 23“ усмерена против Русије. И генерално, током свих НАТО вежби у Европи, наша земља се приказује као главни противник“, констатује Баранец за Спутњик..
Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, циљ ове вежбе је између осталог да се стави до знања да ће Шведска бити примљена у НАТО, а то је и покушај убеђивања Стокхолма да је Русија наводно агресивна држава.

„Пропаганда је утицала да шведски парламент гласа за улазак Шведске у НАТО. Шведску су убедили да је од Русије може заштити једино њен улазак у Алијансу. И сада, једини камен спотицања који спречава ову државу да у потпуности уђе у НАТО је одобрење од Турске“, објашњава наш саговорник.

Према речима Леонкова, на територији ове земље, увелико се одвија вежба великих размера уз учешће скоро свих земаља-чланица Алијансе.
„У вежбама учествује и Украјина у виду посматрача. А није исључено ни да украјински представници током вежби бирају оружје које им је потребно за вођење војних операција против Русије“, констатује наш саговорник.
Према речима Михаила Александрова, стручњака за војно-политичка питања и доктора политичких наука, током ових војних вежби, земље-чланице НАТО виде Русију као свог противника.
„Осим тога, мислим да је ова вежба осмишљена да би показали да је Шведска блиско интегрисана у НАТО, упркос чињеници да још увек није формално чланица Алијансе“, изјаво је Алекандров за РТ.

Увежбавају интеракцију трупа

Што се тиче саме вежбе, Алексеј Леонков сматра да ће војници земаља-чланица НАТО, највероватније вежбати на полигонима у Шведској.
„Мислим да се сада одвија интеракција између родова и видова трупа. НАТО има концепцију бојевих дејстава здружених снага. Овде се ради о борби у више домена, односно када се према врстама и родовима трупа формирају такозвана борбена окружења – домени. На пример, копнене снаге представљају копнене домене, поморске снаге поморске. Постоје и ваздухопловне снаге, свемирске снаге..Јасно је да је у различитим земљама-чланицама НАТО блока бројност трупа другачија, али оне морају међусобно да комуницирају. И ова интеракција на нивоу штабова, на нивоу појединачних јединица и команданата ових јединица су део ове вежбе“, објашњава саговорник Спутњика.
Према његовим речима, током вежбе, војници изводе разне врсте акција.
„Од акције усмерене против непријатељске поморске ударне групе, одбијања искрцавања противничког морског десанта, одбијање ваздушног напада, до узвратног удара и контраофанзиве“, презицира наш саговорник.

Русија се не плаши НАТО

Међутим, како каже руски војни експерт Виктор Литовкин, војници земаља-чланица НАТО, као и Стокхолма, током ових акција, неће користити само оружје Шведске.
„Шведска јесте једна од најмоћнијих држава са развијеним војно-индустријским комплексом. Ова држава развија сопствене подморнице, артиљерију, авионе, као и бродове. Дакле, ова земља има добру војску. Јесте да купује неко оружје од САД, али и ова земља има доста оружја. Међутим, земље које учествују у овим вежбама, користе и своје бродове, тенкове и топове“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и Алексеј Леонков, који сматра да су земље чланице НАТО у Шведску дошле са својим оружјем.
„Међутим, Украјина се, по свему судећи, на територији Шведске налази без оружја. Ова земља је тамо вероватно дошла као посматрач јер не може да обезбеди никакво оружје. Као што знамо, она се увек узда у наоружање које јој испоручује НАТО. Такође, мислим да су земље које се представљају као веће силе обезбедиле и ратне бродове“, констатује стручњак.
На питање да ли су ове акције НАТО опасне по Русију, Виктор Литовкин каже да се руска држава уопште не плаши Алијансе.
„Русија зна да је немогуће победити државу са нуклеарним потенцијалом“, истиче стручњак.
Војна вежба „Аурора 23“ ће трајати од 17. априла до 11. маја.
Шведска, војне вежбе - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
СВЕТ
"Аурора 23": У Шведској почела највећа војна вежба од 1989. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала