- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Руски енергенти и даље кључни аргумент у геополитичким одмеравањима снаге | Енергија Спутњика

CC0 / пиксабеј / Нафтно поље
Нафтно поље - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Глобална економска криза и свеприсутни страх од рецесије, посебно међу најбогатијим државама „држе“ цену сирове нафте испод 90 долара. Томе, умногоме доприноси и одлука чланица ОПЕК+ групе, предвођених Саудијском Арабијом и Русијом да смањују своју производњу „црног злата“.
Саудијско-руски нафтни савез има потенцијал да изазове све врсте проблема за америчку економију, па чак и да утиче на кампању за реизбор председника Џозефа Бајдена, коментарише Ројтерс указујући да би одлука ОПЕК+ да смањи производњу сирове нафте, по други пут откако је амерички председник прошлог лета био у Саудијској Арабији, тражећи повећање, можда само почетак невоља за Белу кућу.
Најава смањења производње нафте изазвала је поскупљење барела за око пет долара. А тиме се повећавају и ризици од рецесије.
Још од пандемије корона вируса богати - земље, компаније и појединци - боре се да трошак економске кризе пребаце на друге, а са отпочињањем ратних сукоба у Украјини западне земље, предвођене САД на све начине покушавају да онемогуће извоз руских енергената, у Европу и на светско тржиште, или бар да ограниче цену нафте и гаса.
Тако су минулог викенда чланице Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7) договориле да ће задржати лимит од 60 долара по барелу за руску нафту. Ова њихова одлука не чуди јер руски извоз нафте је, према подацима Међународне агенције за енергетику (ИЕА) поред десетак пакета санкција Запада против Русије повећан у марту на највиши ниво у скоро три године. А Европа, која не жели директно да увози руску нафту и деривате сада ово гориво купује од препродаваца, с тим што свака “рука” у овим трансакцијама значи и повећање финалне цене.
Није много боља ситуација ни са руским гасом. Европа је минулу зиму дочекала са пуним складиштима, а захваљујући благим температурама и штедњи, односно, смањењу потрошње због високих цена овог енергента гаса је претекло и за наредни период.
Сада, док своде рачуне, и надају се да гас на међународном тржишту неће поскупљивати после појефтињења крајем зиме, када је цена 1МWх била нижа од 50 евра имамо прилику да слушамо холандске и шпанске политичаре, на пример, да ће смањити куповину ЛНГ-а (утечњеног природног гаса) из Русије. Русија је, иначе, прошле године избила на четврто место у свету по извозу ЛНГ-а. Гро тог гаса стигао је, директно или захваљујући прекупцима, до европских купаца.
А за разлику од ових земаља Мађарска остаје доследна – не жели да се одрекне руских енергената. Недавно су обновили уговоре о плаћању гаса са Русијом, са повећаним уговореним количинама.
Гост емисије је Јасна Стојановић Петровић, уредник економске рубрике листа Политика.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Руски енергенти и даље кључни аргумент у геополитичким одмеравањима снаге | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала