- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Маск открио како су амерички агенти шпијунирали на Твитеру

© AP Photo / John RaouxОснователь SpaceX Илон Маск шутит с журналистами, делая вид, что ищет ответ на вопрос по мобильному телефону во время пресс-конференции
Основатель SpaceX Илон Маск шутит с журналистами, делая вид, что ищет ответ на вопрос по мобильному телефону во время пресс-конференции - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Америчка обавештајна служба, као и службе неких других држава, имале су пун приступ приватним порукама грана на Твитеру, пре него што је промењено власништво те друштвене мреже, рекао је милијардер Илон Маск, који је купио Твитер у октобру прошле године.
Маск је оптужио претходне власнике Твитера да су дозволили америчким и страним обавештајним агенцијама да читају међусобне поруке корисника те друштвене мреже, назвавши то „једним од најапсурднијих открића“ откако је купио Твитер за 44 милијарде долара.

Владине агенције имале приступ свему на Твитеру

„Степен до ког су владине агенције имале потпуни приступ свему што се догађа на Твитеру, шокирао ме је. Нисам био свестан тога“, рекао је Маск током интервјуа који је дао водитељу Фокс њуза Такеру Карлсону.
„Да ли је то укључивало и приватне поруке корисника“, упитао је Карлсон.
„Да, јер приватне поруке нису криптоване“, одговорио је Маск.
Нови власник Твитера рекао је да намерава да покрене опцију којом корисници могу да шифрују директне поруке, како би се на тај начин „умањило мешање владе“. Како је додао, та опција би требало да буде могућа крајем месеца.
„Ако изаберете опцију енкрипције, нико на Твитеру неће моћи да види о чему сте писали. Могли бисте ми уперити пиштољ у главу, али ја не бих могао то да вам кажем. Тако би требало да буде“, објаснио је Маск.
Од како је преузео Твитер, Илон Маск се труди да обелодани сарадњу између технолошких гиганата и америчких власти на уређивању садржаја, а делом је то учинио и објављујући документе у тзв. „Твитергејту“. На основу тога, независни новинари могли су да приступе архивама Твитера, међу којима су и оне које се тичу суспензије бившег америчког председника Доналда Трампа са те друштвене мреже или цензуре приче о лаптопу Хантера Бајдена, сина данашњег америчког председника, наводи „Фокс њуз“.

Маск уводи шифровање порука

Нови систем шифровања порука на Твитеру биће прст у око америчким обавештајцима и њиховима савезницима, који су дуго користили ту платформу за прикупљање података, констатовао је Карлсон.
На то је Маск одговорио да је већ добио „индиректне жалбе“ из различитих агенција које су незадовољне таквим потезом.
„Мислим да људи мало страхују да се директно жале мени, јер бих можда твитовао о томе. Ако бих добио нешто што је противуставно од америчке владе, мој одговор би био да им пошаљем копију Првог амандмана (којим се гарантује слобода говора и штампе, прим. аут.) и да их питам о који његов део смо се огрешили“, рекао је Маск.
Оснивач „Тесле“ и „Спејс икса“ рекао је како није био свестан да је Твитер постао „магнет за обавештајце“, али се присетио да се „осећао нелагодно на Твитеру“ месецима пре него што је почео његово преузимање.

Твитер се кретао у погрешном смеру

„Пошто сам интензиван корисник Твитера још од 2009. године, као да сам у неком „Матриксу“. Могу да видим неке ствари, да ли су оне исправне или не, који твитови ми се приказују као препоручени... И све сам се нелагодније осећао на Твитеру. Осећао сам да нешто није у реду, али нисам могао да прецизно кажем шта“, казао је Маск.
Он је објаснио да је „осећао како Твитер скреће у погрешном смеру“.
„Моји разговори са бордом директора и менаџментом потврдили су у суштини моју интуицију. Био сам убеђен да они не желе да поправе Твитер и имао сам лош осећај куда га усмеравају, на основу разговора са њима. Због тога сам одлучио да пробам да преузмем Твитер“, објаснио је милијардер.

Забринутост због вештачке интелигенције

Он је изразио и забринутост због вештачке интелигенције и најавио да планира покретање алтернативе Чет ГПТ-у, за који верује да може довести до „уништења човечанства“ ако се не користи како треба.
„Покренућу нешто што зовем ' TruthGPT ' или вештачку интелигенцију која тражи истину и која покушава да разуме природу универзума“, рекао је Маск.
Он сматра да би то могао да буде најбољи пут ка сигурности, „у смислу да постоји вештачка интелигенција којој је стало до схватања универзума, и која неће да уништи човечанство, јер смо ми, људи, интересантан део тог универзума", рекао је Маск.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СВЕТ
Нова застрашујућа порука вештачке интелигенције: Људе треба елиминисати, посвећен сам томе
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Илон Маск припрема конкуренцију боту моћне вештачке интелигенције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала