Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ништа од чланства тзв. Косова у Савету Европе

© Flickr / Dominique edteСавет Европе - Стразбур
Савет Европе - Стразбур  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Захтев Приштине за чланство неће бити сутра на дневном реду Комитета министара Савета Европе, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
„Није предвиђена та тачка дневног реда, то је био разлог зашто сам дошао овде, а када ће се то наћи то је неизвесно јер постоје неке земље предвођене Немачком које сматрају да то треба да буде хитно урађено“, рекао је Дачић.
Он је поновио да је то што се уопште о томе прича у време кад се обележава 10 година од потписивања Бриселског споразума један акт великог безобразлука и лицемерја према Србији и да је искористио данашњу посету Стразбуру да о свему томе разговара са генералним секретаром СЕ и са председавајућим Комитета министара, шефицом мисије Исланда.

„По нашем мишљењу нису се уопште стекли услови за расправу на ову тему, то би било и супротно жељи да се покаже јединство уочи самита и на самом самиту СЕ у Рејкајавику“, рекао је Дачић и додао да је Србија изнела своје мишљење по том питању.

„Колико ће то бити уважено пре свега од стране Немачке, видећемо у наредном периоду. Захтев није нов, он је поднет пре више месеци. Могуће је да ће неко тражити додатну седницу тим поводом, неки други дан, а када ће то десити, пре самита или после самита, видећемо. У сваком случају, притисак је велики“, рекао је министар.
"Тек када се буде формирала Заједница српских општина, може да се разговара о нечем другом", рекао је Дачић и подсетио да се Приштина на то обавезала пре 10 година.
Он је навео да ће у мају почети разговори на високом нивоу на тему формирања ЗСО и упитао "како неко може да предлаже чланство у Савету Европе, а да још нису почели разговори о тачки број један неког споразума".
Он је истакао да се нису стекли услови за расправу о чланству тзв. Косова у Савету Европе, те да би тако нешто било супротно идеји да се покаже јединство пред и на самом самиту Савета Европе у Рејкјавику.
"Изнели смо наше мишљење, али да ли ће и колико оно бити уважено, а пре свега од стране Немачке, видећемо у наредном периоду", навео је Дачић.
Додао је да Приштина рачуна да има обезбеђену већину, међутим, како је истакао, велики број земаља који је признао независност тзв. Косова, сматра да сада није тренутак да се разговара о чланству у Савету Европе.
Говорећи о одлуци Савета Европе да грађани Косова добију визну либерализацију, Дачић је рекао да је то "срамотан вид истицања поруке да Косово, у ствари, не мора ништа да спроводи.
"Каква је то награда за некога ко 10 година одбија да реализује оно што је потписано Бриселским споразумом. У том смислу, то је веома лоша одлука и веома лоша порука за читав преговарачки процес и процес нормализације", поручио је он, истакавши да је формирање ЗСО тачка број један.
На питање новинара како данас гледа на потписивање Бриселског споразума, Дачић је одговорио да је тим чином Србија показала да верује да међународна заједница стоји иза дијалога који организује.
"Споразум није супротан нашим националним и државним интересима. Он не значи никакво признање", поручио је министар.
Он је истакао да се у Бриселском споразуму не спомиње никакво чланство у међународним организацијама, већ да обе стране могу да се, у начелу, баве европским интеграцијама.
"Тај споразум је донео могућност формирања Заједнице српских општина. Да је то безначајно, вероватно би Албанци то одавно формирали. То јесте кључно и важно и зато мислим да, са правом, говоримо да формирање ЗСО мора да буде тачка број један", подвукао је Дачић.
Дачић је додао да се некоме жури, али да Србија жели да избегне још једну превару.
"Албанци су преварили и Европску унију и нас и читав свет. Зато ми то морамо да спречимо и зато је тачка број један формирање Заједнице српских општина", поручио је министар спољних послова.
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
СРБИЈА
Хоће ли непризнато Косово постати члан Савета Европе?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала