- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Политико: Украјини по окончању специјалне операције прети нови Мајдан

© AP Photo / Virginia MayoВиктор Орбан и Владимир Зеленски
Виктор Орбан и Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Украјини након завршетка руске специјалне операције прети нови Мајдан, пише европско издање листа „Политико“.
„Тај рат је изазвао велике наде и људи ће с нестрпљењем ишчекивати промене. Они ће желети новац, правду и завршетак реформи које су захтевали још 2014. године. И пожелеће да се то догоди што је могуће пре. Мајдан може да се понови“, изјавио је за лист бивши украјински министар који је желео да остане анониман.
Према његовим речима, актуелни председник Украјине Владимир Зеленски могао би бити један од разлога за преврат, ако се имају у виду његови ауторитарни потези.
Без обзира на то што земље Запада уздижу Зеленског као „икону демократије“, његов висок рејтинг изазван је само сукобом који је у току, а након његовог завршетка неминовно ће пасти до 11 процената, које је имао пре почетка специјалне војне операције.
Бивши министар је, такође, подсетио да су Зеленски и његови сарадници били умешани у оф-шор финансијску делатност, а његова обећања да ће се борити против корупције нису довела ни до чега, што ће, несумњиво, довести до незадовољства јавности.
Слично мишљење има и посланица Врховне раде Украјине из партије „Глас“ Ина Совсун, која тврди да се „приближава граница од 10 година, након које су Украјинци склони организовању Мајдана“ и да ће после завршетка сукоба очекивања Украјинаца бити веома тешко задовољити.
Опозициони посланик из Лавова Николај Књажицки оптужио је Зеленског да користи овлашћења која има током ратног стања како би учврстио власт, успоставио контролу над медијима и манипулисао новцем из буџета.
Бивши високо рангирани амерички дипломата који је радио у Украјини оценио је да би корумпираност режима Зеленског могла да доведе до великог скандала.
„С једне стране, опозициони политичари заиста цене снагу Зеленског као војног лидера, али су дубоко забринути због корупције и његовим ауторитарним стилом управљања. Према њиховом мишљењу, чим се заврши рат, доћи ће наплата“, упозорио је он.
Раније је амерички новинар Сејмур Херш изјавио да је ЦИА доставила Владимиру Зеленском списак од 35 корумпираних чиновника и војника. У фебруару је украјинска влада због оптужби за корупцију отпустила неколико високо рангираних чиновника.
Европска комисија је Украјини поставила неколико услова за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, а међу њима је и јачање борбе против корупције. Према речима посланице Врховне раде Ирине Герашченко, до некажњивости и корупције у Украјини довела је политичка цензура.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала