Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Потресне исповести оболелих од рака и објашњења стручњака: Како је НАТО сејао канцер по Србији

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet - Сопствено дело / Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере.
Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере. - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Велики број пацијената оболелих од рака и медицински стручњаци окривили су употребу осиромашеног уранијума у НАТО бомбардовању Југославије 1999. године за епидемију канцера у Србији.
„Сумњао сам да је моја болест последица НАТО бомбардовања. Када сам дошао у Београд, лекари су ми потврдили да је бомбардовање главни узрок моје болести и да је канцер последица бомбардовања“, каже један од пацијената, двадесетседмогодишњи Немања Миладиновић, који се налази лечењу у Косовској Митровици.
Небојша Србљак, специјалиста кардиологије, објаснио је како је почео да истражује утицај осиромашеног уранијума, након што је један пацијент искашљао ткиво за које је утврђено да садржи „неорганске елементе“.
Адвокат Срђан Алексић предводи тим српских адвоката који је поднео прву тужбу против НАТО-а 2021. године због употребе муниције са осиромашеним уранијумом, у име оних који су након наводног излагања добили рак.
„Тренутно је више од 3.500 људи контактирало моју канцеларију због тужбе. Реч је о војницима, полицајцима, резервистима и цивилима који живе на територији југа Србије и Косова и Метохије који сматрају да је њихов рак последица осиромашеног уранијума“, објаснио је Алексић.
Све то се поклапа и са изјавама жртава у Италији - на стотине бивших војника који су служили у мисијама НАТО у којима је коришћен осиромашени уранијум је умрло, а на хиљаде их је болесно.
НАТО је признао да је осиромашени уранијум коришћен у сукобу на Косову и Метохији 1999. године.
СРБИЈА
Како су НАТО бомбе градиле – улице смрти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала