- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Систем „патриот“ са ракетама стигао у Украјину; Освојене још три четврти Артјомовска

Пратите нас
У току је 419. руске специјалне војне операције у Украјини. Председник Русије Владимир Путин обишао је војне штабове "Дњепар" у херсонском правцу и "Исток" у ЛНР. Амерички војници не учествују у борбеним дејствима у Украјини, тврди Пентагон. Руске снаге настављају да освајају Артјомовск.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:22 18.04.2023
Губернатор Брјанске области Александар Богомаз саопштио је да је украјински дрон напао зграду војног комесеријата новозибковског градског округа. У нападу није било жртава.
Он је на свом Телеграму написао да је зграда делимично оштећена и да су поломљени прозори.
21:14 18.04.2023
Министар националне одбране Турске Хулуси Акар је на састанку са вицепремијером Украјине Александром Кубраковом разговарао о корацима за неометан рад прехрамбеног споразума, саопштио је турски војни ресор.
Током разговора, министар Акар је истакао важност моменталног прекида ватре у Украјини како би се спречиле људске жртве и успоставили мир и стабилност у региону.
20:41 18.04.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да, без обзира на огромне количине већ предате помоћи, Алијанса треба да испоручи још више оружја Украјини.
„Признајемо да је Украјини већ испоручена оргомна количина оружја, муниције и материјала, али потребно је да чинимо још више“, рекао је Столтенбер у интервјуу за телевизију „Си-Ен-Ен“.
19:26 18.04.2023
Систем за противваздушну одбрану „патриот“ са ракетама стигао је у Украјину, саопштила је немачка влада.
На ажурираном списку, где се редовно објављују подаци о немачкој војној помоћи Кијеву, наводи се да је Немачка предала ПВО систем „патриот“ са ракетама.
Осим тога, украјинска страна добила је од Немачке још 16 камиона „зетрос“, па сада Кијев има укупно 76 таквих камиона. Осим тога, Украјини су предата још два возила за граничаре, ау укупно је од Немачке добила 124 таква аутомобила.
19:25 18.04.2023
Пољска се сложила да одобри транзит украјинске пшенице, саопштила је вицепремијерка украјинске владе Јулија Свириденко.
„После преговора одлучено је да се у ноћи са четвртка 21. на петак 22. априла деблокира транзит украјинске пољопривредне робе преко територије Пољске“, рекла је Свириденко.
18:35 18.04.2023
Забраном увоза пољопривредних производа из Украјине Варшава зарад сопствених националних интереса жртвује европску солидарност према Кијеву, изјавио је немачки министар пољопривреде Џем Оздемир (партија „Зелени“).
„Солидарност са Украјином остаје главни приоритет. Неопходан је координисан европски приступ који је заснован на правилима“, истакао је он.
Претходно су Пољска и Мађарска због протеста локалних фармера објавиле да ће привремено обуставити увоз украјинских пољопривредних производа, који без царињења стижу на европско тржиште.
17:10 18.04.2023
Шеф Пентагона: Америка не ратује и неће ратовати са Русијом због Украјине
Сједињене Државе не ратују и не намеравају да ратују са Русијом због Украјине, рекао је у интервјуу за „Вашингтон пост“ амерички министар одбране Лојд Остин.
Он је тако одговорио на питање да ли САД воде прокси рат са Русијом на територији Украјине.
16:59 18.04.2023
Украјинске снаге ће упасти у клопку ако покушају контраофанзиву у Херсонској области, рекао је в.д. губернатора региона Владимир Салдо.
Он је додао да постоји ешалонирана одбрана.
„Утврђења су озбиљна, у неколико ешелона и ако неко покуша да се пробије то ће бити клопка. Биће послати у кланицу“, рекао је Салдо за ТВ „Русија 24“.
Раније данас он је рекао да је на десној обали Дњепра концентрисана многобројна украјинска војна техника и да се очигледно спрема форсирање Дњепра.
16:35 18.04.2023
У Запорошкој области поново ће бити формиране козачке јединице, изјавио је вршилац дужности губернатора области Евгеније Балицки. Одлука је донета на састанку лидера козачких организација у региону.
„Сигуран сам да ће козачка милиција такође бранити границе Запорошке области“, написао је Балицки на Телеграму.
16:17 18.04.2023
14:25 18.04.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски обишао је украјинске војнике на првој линији фронта у Авдејевки, саопштено је из његове канцеларије.
Зеленски је, како је наведено, саслушао извештај команданта оперативно-тактичке групе „Доњецк“ у вези са ситуацијом у зони његове одговорности.
13:35 18.04.2023
Освојене још три четврти у Артјомовску, губици Кијева у доњецком правцу више од 290 војника
Јуришни одреди, Ваздушно-десантне јединице и војна групација „Југ“ Оружаних снага Русије настављају борбе за Артјомовск. Укупни губици противника у протекла 24 сата у доњецком правцу су више од 290 украјинских војника и страних плаћеника, као и 15 јединица технике, саопштило је Министарство одбране Русије.
Руске снаге су освојиле још три четврти у северном, централном и јужном делу Артјомовска, наведено је у саопштењу.
Руска авијација, ракетне јединице и артиљерија су током протеклог дана извели нападе на противника у 126 подручја и уништиле два складишта горива за украјинску војну технику.
У правцку Купјанска и Красног Лимана украјинске снаге су изгубиле око 115 војника.
12:47 18.04.2023
Лукашенко понудио Пушилину помоћ у нормализацији живота у ДНР
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је понудио је вршиоцу дужности Доњецке Народне Републике Денису Пушилину помоћ у обнављању нормализације живота у републици.
„Потребно је обнављати индустријска предузећа, пољопривреду. На крају крајева, људи ће тамо живети. То је сто процената. И људе треба хранити. Због тога смо спремни да пружимо одговарајућу помоћ и подршку како би људи који нам нису туђини најзад престали да страдају“, рекао је Лукашенко.
Средином марта Пушилин је изјавио да тај регион разматра варијанте како да на своју територију привуче инвестиције, укључујући и белоруске.
12:14 18.04.2023
Пољска почела да гради модерну електронску ограду на граници с Русијом
Пољска је почела да гради електронску ограду на граници с Калињинградском облашћу Русије, изјавио је министар унутрашњих послова Пољске Мариуш Камињски.
„Данас су почели земљани радови који су потребни за изградњу електронске ограде на пољско-руској граници, односно на граници с Калињинградском облашћу“, рекао је Камињски.
Он је додао да ће то бити модерна електронска ограда, на којој ће бити инсталиран велики број камера за дневно и ноћно осматрање, сензори за покрет, као и целокупан мониторинг свега што се догађа на граници с Русијом.
Раније су пољски војници изградили на граници с Русијом ограду од три реда бодљикаве жице, висине два и по метра и ширине три метра.
11:32 18.04.2023
Кремљ: Москва не зна за мировни план Макрона о Украјини
Москва није добила од Париза ништа о мировном плану за решавање ситуације у Украјини и не зна за постојање такве иницијативе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Заиста је било неких саопштења о томе да је, наводно, током посете Кини француска страна говорила о некаквим елементима. До сада, међутим, нигде се нису показали ти елементи. Није нам познато да постоји некакав француски план и ништа од француске стране нисмо добили“, рекао је Песков новинарима.
Портпарол Кремља је додао да Москва спремна да саслуша сваку мировну иницијативу која долази из иностранства, под условом да узима у обзир позицију Русије.
Председник Француске Емануел Макрон је посетио Кину од 5. до 8. априла, у пратњи шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. Макрон је крајем фебруара саопштио да планира да посети Пекинг, након што је Кина изнела предлог мировног плана о Украјини.
11:23 18.04.2023
Кијев негодовао због става Бразила о ситуацији у Украјини
Кијев с интересовањем прати напоре Бразила у потрази за решењем сукоба у Украјини, али бразилска позиција није у складу с реалним стањем ствари, изјавио је у уторак представник Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко.

„Није у складу с реалним стањем ствари приступ према којем су жртва и агресор на истом тасу, а земље које помажу Украјини да се заштити оптужују се за заоштравање сукоба“, написао је Николенко на Фејсбуку (забрањен у Русији као екстремистичка друштвена мрежа).

Он је, такође, позвао бразилског лидера да посети Украјину.
Председник Бразила Луис Инасију Лула да Силва изјавио је да су САД и Европа дужне да почну да говоре о постизању мировног решења за Украјину, уместо што заоштравају сукоб. Он је позвао земље које нису укључене у сукоб у Украјини да преузму на себе одговорност за напредовање преговора, као и да Русији обезбеде „минималне услове“ за прекид тог сукоба.
11:12 18.04.2023

Снаге противваздухопловне одбране у Доњецку обориле су офанзивну беспилотну летелицу америчке производње, објавио је локални телевизијски канал „Јунион“.

10:58 18.04.2023
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
РУСИЈА
Шојгу: Сарадња Русије и Кине доприноси смањењу напетости у свету / видео /
10:22 18.04.2023
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
РУСИЈА
Блумберг: Макрон ће Пекингу представити план за преговоре Москве и Кијева
08:37 18.04.2023
Бивши украјински премијер: Кијев ће без западног оружја претрпети пораз
Украјинска војска потпуно зависи од испорука оружја и финансијске подршке Запада, без њих ће претрпети пораз, изјавио је бивши украјински премијер Николај Азаров.
„Украјинска армија стопроцентно зависи од испорука европског и америчког наоружања. Украјина нема своју производњу муниције, патрона, стрељачког оружја, а да не говоримо о озбиљнијим видовима наоружања, попут тенкова. Узгред, украјински војници такође добијају плате из америчког буџета. Таква армија може да зависи само од иностраних испорука. Ако буду прекинути логистика и путеви снабдевања, украјинска армија ће претрпети несумњиви пораз“, написао је Азаров на Фејсбуку (забрањен у Русији као екстремистичка друштвена мрежа).
Према његовим речима, информације о „огромним губицима долазе чак и до обичних војника“, а украјинска војна команда нема поверења у председника Украјине Владимира Зеленског.
„Зеленског је, међутим, над њима поставио Запад и они су принуђени да испуњавају захтеве. У таквој ситуацији јасно је да не треба говорити о победи украјинске армије над руском. Остаје једна нада – да је украјинском народу остао здрав разум. И да ће људи успети да склоне то руководство, да би поставили разумније. Тада ће бити могуће постизање мира, а потом и обнова Украјине“, додао је Азаров.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала