- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика симболика посете Лаврова Бразилу: Латинска Америка - стуб мултиполарног света

© AFP 2023 / EVARISTO SAСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
На првој станици латиноамеричке турнеје руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, Бразилу, већ се може рећи да је главна порука његове посете да, не само Бразил, већ цела Латинска Америка представља један од стубова изградње мултиполарног света.
Коментаришући посету Сергеја Лаврова Бразилу, научни саветник Института за европске студије, хиспаниста Рајко Петровић напомиње да ни једна латиноамеричка држава није увела антируске санкције, упркос близини Сједињених држава и упркос економским притисцима које тај континент трпи од северног суседа.

Јачање мултиполарног света

Аналитичари су сматрали да ће бразилски председник Ињасио Лула да Силва бити више окренут Вашингтону када преузме власт, с обзиром да га је Вашингтон подржао након што су десничари, непосредно након његовог избора окупирали парламент у Бразилији.
Међутим, сва је прилика да ће новоизабрани бразилски председник наставити политику по којој је био препознатљив у прва два председничка мандата у првој деценији 21. века, каже Петровић.
„Не треба заборавити да је то човек који је лично учествовао у стварању БРИКСА-а, који су многи, посебно на Западу тада гледали са подсмехом. Међутим, видимо да је данас БРИКС једна од најреспектабилнијих економских, па и политичких иницијатива на свету. тако да, и Лулина посета Кини, и Лавровљева посета Бразилу говори у прилог томе да мултиполарни свет дефинитивно јача“, констатује Петровић.

Латинска америка више није америчко двориште

Лавровљева посета Бразилу „на нож“ је дочекана у Вашингтону и остатку западног света, као што је уосталом дочекана и истовремена Луле да Силве Кини и Блиском истоку.
Према Петровићевим речима, такав одговор САД је нормалан и очекиван – Вашингтон на Латинску Америку гледа као на своје унутрашње двориште – сматра да западна хемисфера припада њему и да ни једна друга велика сила не сме да развија односе са латиноамеричким земљама ни по политичком, нити по економском плану.
„Чињеница да ни једна латиноамеричка земља није увела санкције Русији и да скоро све оне имају Кину као најзначајнијег трговинског партнера говори о томе да Америка није више у стању да контролише сопствено двориште. То о њој шаље изузетно негативну слику остатку света, али и буди наду у слободарском делу света, да је могуће одупрети се америчком загрљају“, истиче Петровић.
Ако то могу земље које се налазе у близини САД, онда то могу и афричке и азијске земље, додаје он.
Суштина бразилске спољне политике може се сагледати у два темељна принципа – са једне стране, то су латиноамеричке интеграције, посебно међу земљама које су предвођене левичарским режимима, које су сада у већини. Ту спада промоција Бразила као природног лидера латиноамеричког света, с обзиром на његову величину и економску снагу.
Са друге стране, Бразил се залаже за сарадњу између земаља „глобалног југа“ и мултиполарног света у коме Бразил жели да сачува своју стратешку аутономију водећи рачуна о својим интересима, наглашава наш саговорник.
Важна порука је и економска сарадња, која ће се, објашњава Петровић, након Лавровљеве посете подићи на виши ниво. Бразил ће подићи извоз меса у Русију, док ће Русија повећати извоз енергената и вештачких ђубрива у Бразил.
„То је нешто о чему су и бивши бразилски председник Жаир Болсонаро и руски председник Владимир Путин говорили. дакле, постоји континуитет у сарадњи. И наравно, ако узмемо у обзир да је Лула да Силва пре неколико дана боравио у Кини, где је најавио да ће Бразил учествовати у демонтажи финансијске хегемоније САД-а на глобалном нивоу, сасвим је јасно да највећа латиноамеричка земља и једна од највећих земаља на свету у контексту глобалног политичког заоштравања заузима позиције мултиполарног света предвођеног Русијом и Кином“, закључује Петровић.
Подсећамо, Бразил је прва латиноамеричка држава коју је Лавров посетио – у наредних неколико дана посетиће и Венецуелу, Никарагву и Кубу. У Бразилији, где му је домаћин био шеф бразилске дипломатије Мауро Виериа, Лавров је изразио захвалност, како је рекао, бразилским пријатељима на „одличном разумевању“ генезе ситуације у Украјини.
„Јасно је да смо заинтересовани да се украјински конфликт заврши што је пре могуће. Ми смо неколико пута детаљно објашњавали разлоге свега онога што се дешава и циљеве…“, рекао је Лавров на брифингу након састанка Виериом.
Виеира је рекао новинарима да Бразил види санкције против Русије као негативне утицаје на глобалну економију, посебно на земље у развоју, као и да Бразил подржава моментални прекид ватре у Украјини.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија је заинтересована да се конфликт у Украјини заврши што је пре могуће
Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Специјална операција у Украјини
Председник Бразила: Формирати групу за разматрање ситуације у Украјини сличну формату Г20
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала