Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадорка Србије: Грађани Србије заслужују да слободно путују у Уједињено Краљевство

© Фото : PIxabayЛондон
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Амбасадорка Србије у Великој Британији Александра Јоксимовић изјавила је да уколико се петицијом за укидање виза од стране Уједињеног Краљевства за грађане Србије прикупи преко 100.000 потписа, то може да постане предлог дебате британског парламента.
Она објашњава и да је потребно 10.000 потписа да би Влада Уједињеног Краљевства одговорила.
„Ово је веома позитивна иницијатива и представља вид притиска, како би се Влада Велике Британије изјаснила по овом питању. Како се у самој петицији каже, грађани Србије заслужују слободно да путују, јер постоји неправедна процедура, која захтева визни режим при уласку у Британију“, рекла је Јоксимовић.
Према њеним речима безвизни режим између Србије и Уједињеног Краљевства би подстакао трговинску размену, јер већ постоји позитиван тренд трговинске размене између две земље, а укидање виза би само подстакло даљи раст.
„Било би много бенефита, уколико дође до визне либерализације. Оно што могу да кажем, петиција је у складу са спољном политиком Србије и показаће снагу српске дијаспоре у Британији, колико могу гласова да скупе. Ипак, то неће бити пресудно на одлуку Владе Велике Британије. Тешко је проценити какав ће бити исход“, објаснила је Јоксимовић.
Како се у петицији наводи, Србија је од 2009. године у безвизном режиму путовања у шенгенски простор, што је дало веома позитивне резултате, а Јоксимовић је по том питању рекла да Уједињено Краљевство није део шенгенског простора и додала да ова земља води самосталну визну политику.
Она је констатовала и да би сваки корак олакшавања процедуре и олакшане могућности за добијање виза био велики напредак, али да у овом тренутку није могуће давати било какве прогнозе.
Амбасадорка Србије објаснила је да безвизни режим зависи од много фактора и навела да становницима развијених земаља визе нису потребне како би ушли у Уједињено Краљевство.
„Политика у том контексту је различита. Високо развијене економске земље су углавном у категорији оних који немају визни режим, јер њихови грађани немају ту врсту тенденције да се преселе, живе и раде у Уједињеном Краљевству", рекла је Јоксимовић за ТВ К1.
Петиција за укидање виза за Велику Британију је отворена до 14. октобра и попуњава се у електронском облику, а покренута је од стране инжењерке архитектуре и неуронаучнице Михаеле Митровић.
Према подацима са сајта прикупљено је више од 9.000 потписа за укидање виза за грађане Србије који би желели да посете Уједињено Краљевство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала