Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Десет година од потписивања Бриселског споразума

© Flickr / European External Action Service Чланови делегација Београда, Приштине и ЕУ после потписивања Бриселског договора
 Чланови делегација Београда, Приштине и ЕУ после потписивања Бриселског договора - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Пре 10 година потписан је Бриселски споразум. Преговарало се шест месеци, да би га у име Београда и Приштине потписали Ивица Дачић и Хашим Тачи, а у име Брисела висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
Тада је био историјски споразум који је требало да означи почетак суживота два народа на Косову и Метохији и нормализацију односа Београда и Приштине. Међутим, већ десет година чека се на имплементацију кључног дела споразума – формирање Заједнице српских општина.
Бриселски споразум има 15 тачака, од којих се првих шест односи на Заједницу српских општина, на чије се оснивање још чека.
Ту заједницу чиниле би општине са већински српским становништвом, а имала би свој буџет и надлежности у области образовања, здравства и социјалне заштите, урбаног и руралног развоја и локалне економије.
„Приштина и даље одбија да испуни главну обавезу, да формира ЗСО која је неопходни услов нормализације односа, за разлику од Београда који је испунио све обавезе и конструктивно се понаша. Приштина на све начине покушава да опструира дијалог и додатно отежа живот Србима на КиМ, што се види и кроз свакодневне нападе и инциденте“, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Посебна одговорност за спровођење споразума је, истиче, на међународној заједници која је била дужна да изврши притисак на Приштину да фомрира ЗСО.
Остале тачке споразума односе се на интеграцију Срба у косовско правосуђе и полицију, постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици, одржавању локалних избора на северу.
Десет година од потписивања Бриселског споразума на Косову и Метохији положај Срба је све тежи, а Приштина не престаје са изазивањем криза и инцидената - од таксе на робу из централне Србије, регистарских таблица, хапшења под лажним оптужбама за ратне злочине, појачаних напада на Србе, њихову имовину и светиње СПЦ.
„На данашњи дан треба да се застиде сви који су прстом упирали у Београд, говорећи да Београд треба нешто да испуни, а нису извршили неопходан пристак на Приштину. Курти не жели ЗСО, жели кризе, жели немире и да протера српски народ са КиМ. Имамо 300 инцидената од доласка Куртија на власт, говори каква је клима на КиМ, нелегалне полицијске базе на северу КиМ, РОСУ малтретира српски народ свакодневно, пуца у невине људе, наш народ се суочава са институционалним насиљем Приштине и њиховог правосуђа“, рекао је Петковић.
Застава Косова - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
СРБИЈА
Због чега је Приштина награђена визном либерализацијом?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала