- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Комарци имају тајно оружје против имуног система

CC0 / Pixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Иако се можда тако не чини, најсмртоносније животиње на свету су - комарци. Од зараза и болести које преносе комарци годишње умре између 725 хиљаде и милион људи, а научници покушавају да пронађу начин како да се што успешније боримо с њиховим угризима и тајним оружјем којим спречавају одговор имуног система на заражени убод.
Ново истраживање показало је шта доприноси зарази вирусом денга након убода комарца који преносе тај вирус.
Научници су покушали да онеспособе чуло мириса комараца и остали шокирани: "То је била последња ствар коју смо очекивали да ћемо открити", навели су научници.
Кључ је, наиме, у пљувачки комарца у којој се налази посебна материја која може да спречи одговор имуног система на угриз, тј. вирус и тако повећава ризик од инфекције.
У истраживању, чије су резултате пренели на порталу Science Alert, научници су објаснили како су коришћењем три различитих метода анализе идентификовали посебну врсту РНК (названу сфРНК) у пљувачкикомараца који преносе вирус денга, а која блокира одбрамбене механизме људског тела који би требало да нас заштитите од инфекције.
Та посебна врста РНК обавља "позадинске радове", односно припрема терен за боље ширење вируса спречавањем људског тела у припреми за напад, чиме вирус добија почетну предност у борби с имуним системом.
Ова сазнања дају нову перспективу о начинима борбе с инфекцијама вируса денга, изјавила је биохемичарка Танија Стрилетс са Универзитета у Вирџинији која је учествовала у истраживању.
Иначе, не постоји лек против денга грознице, већ само методе којима могу да се ублаже симптоми који укључују грозницу, мучнину и осип на кожи, док у малом броју случајева може довести и до унутрашњег крварења или чак смрти.
Број годишње заражених денга грозницом износи око 400 милиона, а могућа је и поновна инфекција, преноси портал Зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала