- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Лет турског беспилотног ловца: Нови бајрактар приказао способности /видео/

© Фото : Youtube/Baykar Technologies/PrintscreenБеспилотни борбени авион бајрактар кизилелма
Беспилотни борбени авион бајрактар кизилелма - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Турска одбрамбена компанија „Бајкар“ извела је још један успешан тест лета беспилотног борбеног авиона „бајрактар кизилелма“. Реч је о петом успешном тесту у којем је турска летелица тестирала идентификациони систем тако што је лет и маневре извела при великим брзинама и затвореног трапа за слетање.
„Бајрактар кизилелма“ успешно је извео свој први лет без стајног трапа, тако што се трап аутоматски затворио у труп авиона након полетања. Тиме је завршена још једна важна фаза пројекта и тестирања авиона, преноси Анадолија.
У оквиру тестног лета, авион је извео и брза надлетања на малим висинама, а успешно су тестирани и системи идентификације при тим маневрима у ваздуху.
Из „Бајкара“ су саопштили да развој борбеног беспилотног авиона „настављају у сопственим капацитетима и према планираном роковима“.
Серијска производња најављена је за наредну годину.
„Бајрактар кизилелма“ и борбена беспилотна летелица „бајрактар ТБ3“ заузели су места и на палуби брода ТЦГ „Анадолу“, који ће бити први борбени беспилотни брод на свету. Тестни летови са тог брода требало би да почну 2025. године.
Развој беспилотног борбеног авиона „бајрактар кизилелма“ започет је 2021. године, а први прототип направљен је у новембру 2022.
После тестова на тлу, први лет новог „бајрактара“ одиграо се у децембру 2022. године.
„Бајрактар кизилелма“ намењен је за борбена дејства у ваздуху и по земљи, а турски стручњаци наводе да ће у њему бити и производи вештачке интелигенције. Биће слабо видљив и тешко уочљив на радару, полеће са кратке писте и може да буде стациониран на носачима авиона. Његова тежина при полетању износи 8,5 тона и има носивост од 1.500 килограма.
Турска беспилотна летелица бајрактар кизилелма - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Турци праве суперсонични дрон: Први тестови новог „бајрактара кизилелма“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала