- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Јужни Курили су неодвојиви део Русије, став Јапана о острвима ништаван

© Sputnik / Сергей Красноухов / Уђи у базу фотографијаОстрво Итуруп Курилског архипелага
Острво Итуруп Курилског архипелага - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Русија сматра ништавним спомињање Јужних Курила у јапанској „Плавој књизи дипломатије“, острва која су неодвојиви део Русије, рекли су Спутњику у Министарству иностраних послова Русије.
Јапан поново користи фомулацију о незаконитој окупацији северних територија, како Јапан назива Јужне Куриле у „Плавој књизи дипломатије“ за 2023. годину. Овај поступак се понавља већ другу годину, након прекида од скоро 20 година. У њој се први пут од 2011. године појавила дефиниција да су острва „територија која припада Јапану“.

„Јапан редовно излаже у ‘Плавој књизи дипломатије’ нама добро познат, такозвани, правни став који одражава неосноване територијалне претензије према Русији“, рекли су у Министарству иностраних послова Русије.

Подсетили су да се формулација о незаконитој окупацији и раније користила.

„Оцењујемо такве изјаве ништавним. Јужни Курили су неодвојиви део територије Руске Федерације на законитим, између осталог, и међународним основама према резултатима Другог светског рата. То је реалност од које Јапан не може да побегне“, закључили су у руском Министарству.

Спор око Курилских острва

Русија и Јапан воде преговоре о закључивању мировног споразума, а Токио се нада да ће тај циљ бити постигнут решавањем територијалних питања, односно статуса Јужних Курила.
Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.
Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.
Совјетски Савез и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију, у којој је Москва пристала да, након закључивања мировног споразума, размотри могућност да Јапану преда острва Хабомаи и Шикотан. Судбина Кунашира и Итурупа није била тема преговора.
Застава Јапана - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
СВЕТ
Јапан поново укључио фразу о незаконитој руској окупацији Курила у „Плаву књигу дипломатије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала