- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Руски војници заробљени у Украјини жртве мучења, Кијев не реагује

© AP Photo / Efrem LukatskyПрипадници украјинских снага на обуци
Припадници украјинских снага на обуци - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Руски војници заробљени у Украјини подвргавају се мучењу, а кијевски режим и не размишља о томе да утврди ко је за то одговоран, наведено је у извештају Министарства иностраних послова Русије о људским правима у Украјини.
„Руски војници који су заточени као таоци налазе се у ужасним условима и подвргнути су мучењу и другим видовима нечовечног и суровог опхођења. Бројна сведочанства злочина украјинских оружаних формација и националистичких батаљона су доступни на интернету. Украјинске власти ни прстом не мрдају да позову на одговорност кривце за те тешке злочине“, наведено је у саопштењу.
Министарство одбране Русије је раније саопштило да је апсолутна већина руских ратних заробљеника у Украјини подвргнута мучењу и да не може да ступи у контакт с родбином, а да је више од половине њих приморано да снима пропагандни видео-материјал. Често се људи враћају из заробљеништва с избијеним зубима, преломима и другим повредама.
Раније је Комисија Савета за људска права Уједињених нација за истрагу о Украјини у извештају саопштила да су украјински војници вршили ратне злочине, стрељали и мучили руске војнике. Мисија УН је саопштила да је потврђено 25 случајева масакра украјинских војника над заробљеницима из Русије.
Украјина није покренула ниједан кривични поступак против својих војника који су стрељали руске ратне заробљенике, без обзира на то што је документовано неколико извршења смртних казни, саопштио је шеф Управе врховног комесара УН Фолкер Турк.

Десничарски одреди користе цивиле као „живи штит“

У извештају Министарства иностраних послова Русије је, такође, указано на то да десничарски одреди у Украјини, уз прећутну дозволу кијевског режима, користе цивилно становништво као „живи штит“.
„Неумесна дејства кијевских власти убедљиво потвђују несамосталност неонацистичког режима који је тамо постављен како би испуњавао наредбе спољних ментора ради стварања пројекта 'анти-Русије' у сопственој земљи“, наведено је у извештају.
Према оцени аутора извештаја, „једини циљ те формације јесте да служи као извор напетости у непосредној близини руске територије, рушећи зарад тог сопствену државност“.
„Управо због услужне спремности украјинског руководства да негира све што је у вези с Русијом, те да на штету интереса свог народа уништава историју и сећање на стварну, а не измишљену прошлост своје земље, прекоокеански ментори затварају очи на његову неонацистичку суштину и подстичу га да иде даље путем саморазарања“, наведено је у извештају.
Аутори су упозорили и на то да америчке ИТ компаније помажу Кијеву да шири информаицје екстремистичких организација.
„Познато је да се администрација и модератори Јутјуба не противе ширењу информација екстремистичких организација, а пре свега 'Десног сектора' и 'Азова' који су забрањени у Русији“, додаје се у извештају.
Према оцени Министарства, Јутјуб је постао једна од кључних платформи за „ширење лажних вести о току специјалне војне операције на територији Украјине, које дискредитују Оружане снаге Русије“, као и да „компанија Мета (у Русији забрањена као екстремистичка организација) користи цензуру“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала