- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Подгорица или Цетиње - гдје ће бити инаугурација Јакова Милатовића

© AP Photo / Risto BozovicИзбори у Црној Гори
Избори у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, који је на предсједничким изборима 2. априла убједљиво побиједио Мила Ђукановића, кандидата ДПС-а, жели да се његова инагурација одржи у Скупштини Црне Горе у Подгорици 20. маја, потврдио је Спутњику извор из Покрета Европа сад.
„Милатовић је сам исказао жељу да се његова инагурација одржи у Подгорици, то нема никакве везе са безбједоносним процјенама, јер су ту причу пласирали неки медији, на то ми у Европи сад, гледамо као на спинове“, саопштио је Спутњику извор из Европе сад.
Црногорски медији су прије неколико дана објавили да је традиција да црногорски предсједник полаже заклетву на Цетињу, чиме ступа на дужност. Ове године би била промјена, због процјене полиције да би Милатовићу у Пријестоници могла да буде угрожена безбиједност.
Министар унутрашњих послова Филип Аџић саопштио је на сједници Одбора за безбиједност у Скупштини Црне Горе, да ће држава обезбиједити ингурацију Милатвићу, гдје год он то пожели, на Цетињу или Подгорици.
“Обезбиједићемо инагурацију Милатовића гдје год он то жели и то ниједан криминална групација не може да спријечи нити иједна скупина грађана”, рекао је Аџић.

Милатовић добио полицијско обезбеђење

Јаков Милатовић је између два круга предсједничких избора добио привремено полицијско обезбјеђење, које је тражио Покрет Европа сад, због бојазни да је физички угрожен.
У Пријестоници је и резиденција предсједника Црне Горе а на Цетињу се одржава свако редовно пролећно и летње засиједање парламента.
Министар унутрашњих послова Филип Аџић недавно је саопштио да би тај догађај могао бити изазован моменат за полицију.
„Вјерујем да у нашој земљи још постоје оне криминалне и политичке структуре које желе неку врсту нестабилности. Сада немам било каквих најава да би тог дана могло доћи до било каквог проблема. Вјерујем да ће то проћи достојанствено и свечано“, рекао је Аџић.
Јакова Милатовића и његов тим је, прије председничке конвенције на Цетињу 10. марта, напала група грађана, која се првобитно окупила испред Спортског центра, где је био заказан његов предизборни скуп. Најпре су протестовали и вријеђали Милатовића, након чега су га напали када је улазио у Спортски центар. Сличан шпалир је својевремено на Цетињу приређен и Момиру Булатовићу и представницима ДФ-а.
Управа полиције и Основно тужилаштво још нису обавестили јавност ко је напао Милатовића, а са тог догађаја процесуиране су само особе због напада на полицијске службенике.

Марковић: Инаугурација да буде на Цетињу

Угледни подгорички адвокат, али и становник Цетиња, Велибор Марковић је другачијег мишљења и тврди да би инагурација требало да се одржи у граду под Орловим кршом.
„Црна Гора је међународно призната држава и стога има да се поштује. Црна Гора има своју званичну химну и стога има да се поштује. Црна Гора има своју званичну заставу и стога има да се поштује. Црна Гора има свог званичног предсједника и стога има да се поштује. Да се ја питам, к'о што се не питам, вала би се свечана инаугурација одржала на Цетињу, па нека се свих тих 50 или 500 душа који су добили директиву да то опструирају, попење на главу. Остало је ствар оних државних органа чија је законска обавеза да то обезбиједе. Или у противном, нека се допусти да тих 50 или 500 одлучују кад год им падне на памет, када ће предсједник или било ко други, ко им није по укусу, доћи на Цетиње...или неки други... Можда једнога дана у Подгорицу, Котор, Колашин, Бијело Поље... Хоће ли га пустити. Као да Златиборци и Херцеговци, којима је углавном насељено Цетиње, имају већа права од било код другог Црногорца, а камоли званичног предсједника државе. Одржала би се, поред осталог, и да не би неки други почели једног дана да без одговорности скидају црногорске заставе са бандера и одбијају да устају на химну. Па ће се онда видјети шта ће тих 50 или 500 рећи. С правом”, поручује Марковић.
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
РЕГИОН
„Грдно судилиште“: Косово чека и Јакова - „иза угла“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала