- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Усташки поздрав у хрватском Сабору: Жестока свађа због „За дом спремни“ /видео/

© AP Photo / Darko BandicХрватски сабор
Хрватски сабор - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Предлог хрватске владе за измену закона о прекршајима против јавног реда и мира изазвао је данас бурну расправу у Сабору.
Посланик Миро Буљ оптужио је хрватске власти да „уводе драконске казне“ и „вербални деликт“ како би „одређивале шта су лажне вести“ и „како би кажњавали ХОС-овце за њихов поздрав 'За дом спремни'“.
Он је тада добио прву опомену од председавајућег Гордана Јандроковића. Међутим, пошто је наставио да прича, Јандроковић му је дао и другу опомену.
© Фото : Youtube/Internet TV Hrvatskoga sabora/PrintscreenМиро Буљ, посланик у хрватском Сабору
Миро Буљ, посланик у хрватском Сабору - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Миро Буљ, посланик у хрватском Сабору
Потом је говорио Жељко Сачић који је казао да су измене закона противне Уставу Хрватске. Посланик Арсен Баук је упозорио на то да се ради о пропису који је репресиван.
Буљ је затражио паузу.
„Види колико вас се окупило да бисте прогурали вербални деликт. Ко ће процењивати шта су лажне вести. Ви сте ово наметнули и нашли модел како казнити људе који су се борили у ХОС-у и који легитимно поздрављају поздравом 'За дом спремни'", казао је Буљ.
Он је позвао „хрватске бранитеље да не подрже закон“.
„Ово је укидање права на слободу говора. На који ви начин мењате овај закон по хитној процедури. Колико је влада објавила лажних вести о ковид мерама. Ко је одговоран за то. Због чега су нас прогањали. Откад је Путин испалио прву гранату на Украјину, нема више короне“, рекао је Буљ.
Он је оптужио да су „лажним вестима“ и „лажним мерама“ „уништили домовину“.
„Хоћете да забраните поздрав? Ја га понављам: 'За дом спремни! '“ казао је Буљ.
Заступник Даворко Видовић казао је да је повређен пословник о раду јер је Буљ „све бранитеље упоредио с онима који подржавају поздрав 'За дом спремни'“.
„Ми, хрватски бранитељи, највећи део нас, нисмо никада стајали иза тог поздрава. Ми се нисмо борили за усташку творевину“, казао је Видовић.
© Фото : Youtube/Internet TV Hrvatskoga sabora/PrintscreenГордан Јандроковић, председник хрватског Сабора
Гордан Јандроковић, председник хрватског Сабора - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Гордан Јандроковић, председник хрватског Сабора
Потом се јавио заступник Хрвоје Зекановић.
„Колега Буљ говори о неистинама. Једини који говори неистине је он. Ако њему смета да се оштро санкционише онај који велича четнички покрет или онај који оргија с Титовим сликама, то је његов проблем, а он јако добро зна да се по питању ХОС-а ништа не мења. И то знају и хрватски грађани“, казао је Зекановић.
Председник Сабора позвао је заступнике да се врате на тему.
Јавио се и заступник Милорад Пуповац.
„Извикивање усташког злочиначког поздрава 'За дом спремни' за време расправе у Сабору, као што је то учинио неколико минута заступник, тешка је увреда и позив на мржњу и насиље“, казао је Пуповац.
Јандроковић је потом рекао да је то неприхватљиво и да објашњење треба да да Буљ.
Посланик Никола Грмоја такође је рекао да владајућа коалиција „гура вербални деликт у процедуру“
„Спорно вам је да се у контексту Домовинског рата, не говорим усташког режима, спомиње 'за дом спремни'“, казао је Грмоја, а Јандроковић му је рекао да „не дели демагогију“.
„Игра вам Слава Украјини, а одрекли сте се хрватских бранитеља“, наставио је Грмоја, након чега је Јандроковић подигао глас и позвао га да седне.
„Не можете да оправдате оно што се не може оправдати. Буљ није био јасан око тога већ је употребио те речи на двосмислен начин, није говорио о Домовинском рату. Молим вас да ту врсту расправе завршимо. Није паметна ни корисна“, казао је Јандроковић.
Он је подсетио посланике да је кажњиво употребљавати симболе и речи повезане са усташким режимом.
„Не играјте се с таквим стварима јер ћете бити санкционисани"“ казао је Јандроковић.
Свађа у Сабору је настављена, а посланик Буљ је поновио свој став, након чега је добио и трећу опомену, а после четврте опомене, Јандроковић га је удаљио са седнице, преносе хрватски медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала