- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО САД шаљу нови пакет војне помоћи Кијеву; Руске снаге блокирале Артјомовск са севера и југа

Пратите нас
У току је 420. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Руски одреди контролишу око 90 одсто Артјомовска, саопштиле власти ДНР. Жестоке борбе воде се у Авдејевки, Кијев појачава снаге ПВО у доњецком правцу. ФСБ спречила саботажу на енергетском објекту на Криму, ухапшен украјински агент.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:58 19.04.2023
Молдавија не испоручује наоружање и другу војну помоћ као хуманитарни терет Украјини, изјавио је министар одбране Молдавије Анатолиј Носати за телевизију „ТВР Молдова“.
„Ми смо неутрална земља. С обзиром на овај статус, ми се не бавимо испорукама војне технике, наоружања и друге војне опреме. Шаљемо само хуманитарну помоћ Украјини“, рекао је Носати.
Он је додао да ће Молдавија наставити да пружа хуманитарну помоћ становницима Украјине и да ће наставити да прима избеглице.
Влада Молдавије је на састанку у среду разматрала питање слања још једне партије хуманитарне помоћи Украјини у износу већем од 15 милиона леја (око 840 хиљада долара). Терет укључује шаторе, агрегате и каблове, душеке, медицинске рукавице и маске, алуминијумски прибор, одећу и конзервисану храну.
21:33 19.04.2023
У Кијеву и Кијевској области објављена је узбуна за ваздушну опасност, јавио је украјински портал „Страна“.
Портал је јавио да се у Кијеву чула серија експлозија пре него што се огласила сирена.
21:21 19.04.2023
У граду Запорожје, који је под контролом украјинских снага, чула се серија експлозија. У неким деловима града нестало је струје, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
19:56 19.04.2023
Власти финског града Каухава предложили су да се у граду отвори база НАТО-a.
Предлог је подржан једногласно, објавио је Yle.
Локалне власти су то образложиле чињеницом да је до 2015. године у Каухави функционисао једини војни аеродром у земљи. Такође, град има добар положај у односу на Балтичко море и земље на северу.
Финска је почетком априла постала 31. чланица Алијансе.
18:38 19.04.2023
Нови амерички пакет војне помоћи Кијеву укључиваће муницију за вишецевне бацаче ракета „хајмарс“ и артиљерија из резерви Пентагона, саопштила је Бела кућа.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да је вредност новог пакета војне помоћи 325 милиона долара.
На сајту Беле куће објављена је наредба америчког председника Џозефа Бајдена државном секретару Ентонију Блинкену да издвоји одговарајући износ средстава за помоћ Украјини.
Укупан обим војне помоћи Сједињених Америчких Држава Украјини од почетка специјалне војне операције Русије достигао је 35,4 милијарде долара, а од почетка рада Џозефа Бајдена на месту председника, достигла је 36,1 милијарду долара, саопштио је Пентагон.
17:56 19.04.2023
Земље НАТО-а ће моћи да размишљају о пријему Украјине у Алијансу тек када се заврше борбена дејства, изјавио је чешки председник Петр Павел после разговора са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.
17:00 19.04.2023
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је посетио зону специјалне војне операције како не би одваја војнике од њихових јединица.
„Вероватно знате да сам пре само један дан посетио и Херсонску област и Луганску (Народну Републику). Тамо има много питања, нећу се враћати на њих. Сврха пута био је сусрет са војницима које нисам желео да одвајам на дуже време и на велику удаљеност од јединица којима командују. Ситуација захтева да они буду на терену“, рекао је Путин на састанку са члановима руске владе.
Путин је у понедељак посетио штаб групе снага „Дњепар“ на херсонском правцу и штаб Националне гарде „Исток“ у ЛНР. Он је саслушао рапорте официра о ситуацији на херсонском, запорошком и луганском правцу, а такође је честитао војницима Ускрс.
16:52 19.04.2023
Швајцарска не планира придружење међународној групи за замрзавање руске имовине
Швајцарска не планира да се у овој фази придружује међународној групи REPO (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs task force), која се бави потрагом за иностраном имовином руских држављана, као и њеном запленом, проистиче из саопштења Федералног департмана (Министарства) економије, образовања и науке земље.
Према саопштењу, уколико чланство убудуће буде одговарало швајцарским интересима, Влада може поново да размотри ситуацију.
Швајцарско министарство подсетило је да су циљну групу REPO 17. марта 2022. године формирале чланице Г7 Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД, као и Аустралија и Европска комисија.
15:51 19.04.2023
Најважније са брифинга руског Министарства одбране
Руске снаге ослободиле су три кварта у северозападни, централним и југозападним деловима Артјомовска;
Ваздушно-десантне снаге Русије блокирале су северни и јужни прилаз Артјомовску;
Покушаји украјинских снага да изведу контранападе у Артјомовску и читавом низу насељу су спречени;
Украјинске снаге претрпеле су тешке губитке у људству на доњецком делу фронта – изгубили су 380 војника;
На јужнодоњецком и запоршком правцу ликвидирано је 120 украјинских војника и осујећено деловање две украјинске диверзионе групе;
И на купјанском делу фронта ликвидирано је 120 украјинских војника;
На делу фронта ка Красном Лиману руске снаге ликвидирале су 75 украјинских војника а уништена су и два оклопна возила;
У херсонском правцу ликвидирано је 30 украјинских војника, самоходна хаубица „Гвоздика“ и друга техника;
У последња 24 сата руске снаге обориле су четири украјинска авиона, два ловца МиГ-29 и два Су-25;
Код места Северск Мали у ДНР уништен је понтонски мост преко реке Северски Доњец.
15:29 19.04.2023
ПВО системи „патриот“ из САД, Холандије и Немачке већ су стигли у Украјину, рекао је заменик украјинског министра одбране Александар Пављук.
Подсетимо, немачка влада је јуче саопштила да је испоручила Кијеву ове системе и ракете за њих.
15:22 19.04.2023
Заменик украјинског министра одбране Ана Маљар изјавила је да су украјинске снаге почеле контраофанзиву у Донбасу у четири правца.
„Офанзива се одвија у четири правца: ка Бахмуту, Марјинки, Авдејевки и Лиману, то је контраофанзива, контранапад. То што се сада догађа у Бахмуту (Артјомовску) су такође активна офанзивна дејства“, рекла је Маљар за ТВ канал „Рада“.
Према њеним тврдњама, украјинске јединице напредују у преостала три правца.
Подсетимо, украјински премијер Денис Шмигаљ је почетком месеца рекао да ће контраофанзива украјинске војске почети на лето, а потом је у Вашингтону променио мишљење и рекао да ће офанзива ускоро.
Према писању америчких медија, почетак контранапада био је предвиђен за 30. април.
15:15 19.04.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је посетио границу Украјине са Белорусијом и Пољском у Волињу.
Он је на свом Телеграму захвалио украјинским граничарима што чувају државну границу.
14:24 19.04.2023
Немачка испоручила Украјини други систем ПВО „ирис“
Немачка је испоручила Украјини други од четири обећана система ПВО „ирис-Т“, пише лист „Шпигл“ позивајући се на неименоване изворе.
Како је прецизирано, систем ПВО и 16 комада муниције стигли су недавно у Украјину, вероватно 16. априла. За сада није познато када ће бити испоручена преостала два система, јер тек треба да буду произведени.
12:47 19.04.2023
Британски министар одбране: Сукоб у Украјини ће се наставити и следеће године
Сукоб у Украјини ће се наставити, највероватније, и следеће године, изјавио је британски министар одбране Бен Волес.
„Оптимистично сам расположен и верујем да ће Украјина сачувати јаку позицију. Такође мислим да морамо бити реалистични: неће бити ниједног магичног тренутка када Русија падне“, рекао је Волас, а преноси „Њујорк тајмс“.
Волас је рекао да верује у планирану контраофанзиву Оружаних снага Украјине, али је додао да ће се сукоб наставити и током следеће године.
Раније је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио да Запад „подстиче“ Украјину на почетак контраофанзиве како би оправдао финансијско и материјално-техничко снабдевање Кијева.
10:32 19.04.2023
Жестоке борбе у подручју Авдејевке
У правцу Авдејевке воде се жестоке борбе, изјавио је саветник вршиоца дужности шефа ДНР Јан Гагин.
„Са обе стране дејствује артиљерија. И противник озбиљно 'гризе', па ми сада интензивирамо напад“, рекао је Гагин за телевизију „Русија 24“.
Како је додао, у Авдејевки ће се примењивати исти сценарио опкољавања као у Соледару и Артјомовску.
10:20 19.04.2023
Руски одреди контролишу око 90 одсто Артјомовска
Руски одреди контролишу око 90 одсто Артјомовска, питање заузимања града биће решено у најскорије време, изјавио је саветник вршиоца дужности Доњецке Народне Републике Јан Гагин.
„У сваком случају, Артјомовск ће бити заузет, то је питање тренутка. У овом тренутку смо близу томе да око 90 одсто територије самог града буде практично под контролом наших снага. Сви путеви су сада под контролом наше артиљерије“, рекао је Гагин за телевизијски канал „Русија 24“.
Према његовим речима, за сада нема усаглашеног повлачења украјинских снага из града.
„Што се тиче повлачења, нисам спреман да кажем да се противник повлачи. Да, има покушаја изласка, излазе мањи одреди, али то више личи на мало бекство“, рекао је Гагин.
09:05 19.04.2023
Припадник Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
РУСИЈА
ФСБ спречила саботажу на објекту енергетског система Крима, ухапшен украјински агент
08:54 19.04.2023
Запад не може брзо да надомести Кијеву недостатак ПВО муниције
Запад неће успети лако и брзо да надомести Кијеву недостатак муниције за системе противваздухопловне одбране руског модела, изјавио је британски генерал Ричард Беронс, који предводио команду здружених снага од 2013. до 2016. године.
„Ако се испостави да је тачно да ПВО Украјине, која се у великој мери ослања на технику и муницију руског модела, има проблем с недостатком муниције, Запад неће моћи лако и брзо да замени тај тип материјала“, изјавио је Беронс у интервјуу за „Фајненшел тајмс“.
Амерички лист „Волстрит џурнал“ је раније пренео, позивајући се на поверљиве документе Пентагона који су „процурили“, да би због недостатка муниције за ПВО око 40 кључних објеката у Украјини могло да остане без заштите.
08:45 19.04.2023
Позиције руских снага у правцу Авдејевке се побољшавају
Позиције руских одреда побољшане су у правцу Авдејевке, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
Авдејевка је добро утврђено насеље у ДНР под контролом Кијева. С њене територије украјинска војска гранатира четврти Доњецка. Авдејевка је једно од главних украјинских упоришта у доњецком правцу.
08:23 19.04.2023
Кијев појачава снаге ПВО у доњецком правцу
Кијев појачава снаге противваздухопловне одбране на подручју насеља Славјанск, Краматорск и Друшковка у Доњецкој Народној Републици, која су под његовом контролом, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„У насељима Славјанск, Краматорск и Друшковка примећено је повећање осматрачких пунктова ПВО, као и технике и ракетног наоружања“, рекао је Марочко.
Он је прецизирао да се користи углавном совјетска техника, али да има и западних уређаја. Марочко је додао да тактичко-техничке карактеристике тог наоружања ипак не омогућавају Кијеву да у пуном обиму заштити ваздушни простор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала