- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Злочини Запада: Светски стручњаци о масовном отимању деце широм света и трговини органима на КиМ

© Sputnik / Николина ТеслаПрес-конференција „Злочини Запада над децом у зонама војног сукоба“
Прес-конференција „Злочини Запада над децом у зонама војног сукоба“ - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Англо-саксонске земље предвођене САД и Великом Британијом починиле су у новијој историји стравичне злочине над хиљадама и хиљадама деце у земљама староседелаца које су окупирале или су у њима водиле оружане сукобе, речено је данас на конференцији „Злочини Запада над децом у зонама војног сукоба“ одржаној у медијској групи „Русија севодња“ у Москви.
Светски стручњаци и новинари говорили су о случајевима киднаповања деце које су починиле Сједињених Америчке Државе и Велика Британија у Сирији, Ираку, Авганистану и током сукоба у Украјини. Поред тога, говорило се и о трговини органима на територији Косова и Метохије.
На конференцији је посебна пажња била посвећена историјским злочинима англо-саксонских земаља у вези са киднаповањем деце староседелаца током вијетнамског и авганистанског рата.

Насилно одвајање од родитеља

Према речима Мире Тераде, шефа рускеФондације за борбу против репресија, Сједињене Америчке Државе и бивше британске колоније киднаповале су староседеоце и њихову децу.
„Они су децу насилно одвајали од њихових родитеља. Око десетине хиљада деце било је лишено традиције и права да говори на свом језику. На целој територији Америке постојало је чак 350 школа за отету децу. Образовне институције нису биле само инструмент културног геноцида, него су успеле да одвоје малолетнике од њиховог првобитног места становања“, рекла је Терада.
Међутим, како она каже, у Аустралији, на пример, киднаповану децу су користили за попуњавање мањка радне снаге у различитим областима земље.
„Односно, деца су била у ропству. Међутим, што се тиче принудног расељавања деце староседелаца, оно је било оправдано претњом такозване проблематичне популације. Званичан мотив за такву акцију аустралијске владе, била је жеља да се деци усаде европске вредности и радне вештине које ће користити за служење колонијалним насељеницима“, објаснила је она.
Према њеним речима, у Канади је 1884. године основано чак 130 државних интерната.
„Канадска влада је украла више од 150.000 деце од родитеља староседелаца. Услови у овим интернатима више су личили на концентрационе логоре из времена нацистичке Немачке. Децу нису звали по њиховим именима. Они су имали серијске бројеве и није им било дозвољено да говоре на матерњем језику. Родитељима није било дозвољено да их посећују“, испричала је Терада, додајући да су ова деца била слабо храњена и да практично нису добијала медицинску негу.
Од четири до шест хиљада малолетне деце умрло је од батина или болести, прецизирала је она.
„Око хиљаду деце је покушало да побегне од физичког и сексуалног насиља... Међутим, званични представници Сједињених Држава, Аустралије и Канаде, нису признали ни једну чињеницу у вези са отимањем малолетне деце староседелаца. Нису чак добили никакву казну за хиљаде живота мале деце“, нагласила је она.

Американци киднаповали децу током оружаних сукоба

Према речима Тераде, малолетна деца су незаконито киднапована и током савремених оружаних сукоба.
„Током америчког рата у Вијетнаму, амерички војници су илегално одвели више од 3.300 деце. Одузимали су их без сагласности. Отети малолетници, укључујући и бебе, извозили су из земље у теретним авионима. Деца су била смештена у мале картонске кутије“.
Она је навела, као пример, трагедију која се догодила 4. априла 1975. када је војни транспортни авион америчког ваздухопловства са око 250 деце полетео с вијетнамског аеродрома и упутио се ка Америци. У авиону се, међутим, дванаест минута након полетања догодила експлозија и погинуло је 155 људи, а међу њима 78 деце.
Присилно одвођење деце, које су починили америчка војска и државни органи Америке, из других земаља дешавало се током готово сваке операције оружаних снага САД, напоменула је Терада.
„Након америчке инвазије на Ирак 2003.године, између 800.000 и 1.000.000 ирачке деце изгубило је једно или оба родитеља. Међутим, за сада не постоји званична статистика колико је малолетних Ирачана присилно одведено у САД, Велику Британију и друге западне земље. За све неовлашћене отмице малолетника одговорне су САД, које су намерно изазвале хаос и безакоње у Ираку“, констатовала је она.
Киднаповања малолетне деце догодила су се и у Авганистану. Према речима Американца Данијела Босворта, каплара војске САД, ветерана рата у Ираку и учесника операције „Пустињска олуја“, из Авганистана је од августа до децембра 2021.одведено хиљаду деце.
Ипак, у киднаповање малолетника из земаља Блиског истока, како додаје Мира Терада, нису умешане само Сједињене Америчке Државе.
„Велика Британија је била један од главних савезника Американаца у Авганистану, у извозу деце из ове земље“, наглашава она.
Осим Авганистана, британска војка је киднаповала децу и са територије Сирије.
„Не зна се тачан број малолетника које је британска војска киднаповала са територије Сирије и Авганистана“, додала је.

Киднаповање девојчице у Украјини

Како је рекла Терада, постоји прича у вези са једанаестогодишњом девојчицом Меланијом Бородај, коју су на територији Украјине хтели да киднапују тзв. „бели анђели“, односно војна полиција.
„Када је почело гранатирање Попасне (града у Украјини), Меланијина мајка Оксана послала је своју мајку и њу у Артјомовск (Бахмут) како би могле да оду за Белгород код рођака на слободу. Међутим, нису могле да изађу из града. Девојчица је десет месеци морала да се крије од такозваних „белих анђела“, како себе назива војна полиција. Они се баве тражењем деце, а онда их отимају и шаљу неким чудним правцима. Током ових десет месеци, „бели анђели“ су се возили по граду тражећи девојчицу”, испричала је Терада.
Једном приликом, како каже Мира Терада, „бели анђели“ су видели Меланијину баку и разговарали су са њом.
„Баки су рекли да је девојчицина мајка наводно умрла, а то у ствари није била истина. Они су, такође, рекли да Меланију треба одвести у Немачку. Зашто баш у ову земљу и коме, није јасно. Девојчица је једном приликом у интервјуу Федералној новинској агенцији рекла да је била сведок ситуације када је четворогодишња девојчица отета с нове пијаце у Артјомовску, док су њеним родитељима у чело били упрти митраљези“, прецизирала је Терада.

Трговина органима на територији Косова и Метохије

Током конференције, британска новинарка Ванеса Били изјавила је да је трговина органима и експлоатација деце на Западу веома сложена тема. Она је за пример трговине органима навела територију Косова и Метохије.

„Године 2008. бивша тужитељска Међународног суда УН Карла дел Понте написала је књигу о трговини органима на територији Косова у време агресије на бившу Југославију. У овој књизи говори се о злочинама косовске полиције. Приведено је, на пример, триста Срба, међу којима је било и много деце“, испричала је британска новинарка.

Према мишљењу Мире Тераде, Фонд за борбу против репресије сматра да је од суштинске важности да се развије ефективно међународно законодавство, које ће створити једнаке услове за све државе чланице УН.
„Сматрамо да владе Аустралије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава сносе директну правну одговорност за масовно уништавање породица староседелачких становника због противзаконитог одузимање деце. Сва деца киднапована из Сирије, Авганистана и Ирака треба да буду враћена. Такође, важно је зауставити ширење политике западних земаља на територији Украјине и незаконито одвођење деце из ове земље“, закључила је она.
Отава, главни град Канаде - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СВЕТ
Канада мора да плати 40 милијарди долара одштете домороцима којима је одузимала децу
Црква Свете Катарине у Ралбицу у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
СВЕТ
„Застрашујуће и поражавајуће": Откривене мрачне тајне Католичке цркве – злостављано 216.000 деце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала