Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америчко лицемерје: Уместо казне, подршка Приштини за нелегалне изборе на северу

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
Косово је производ Америке и по њима Србија само треба да га прихвати као такав. Из тог разлога све што Приштина уради па и одлука да одржи нелегалне изборе на северу Косова је подржана од стране Америке јер било ко да је на власти у Приштини је инструмент америчке политике према нама, каже Владислав Јовановић.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да ће САД признати резултате локалних избора које Приштина организује 23. априла у четири општине на северу Косова, иако их Срби бојкотују, додајући да "бојкот не дефинише изборе".

Уместо казне, подршка Приштини

На ово је уследила реакција министар спољних послова Србије Ивице Дачића који је констатовао да таква става САД ствари „враћа у предбриселско стање“, када је било неважно да ли Срби учествују на изборима и у институцијама или не.
Дипломата у пензији и дугогодишњи амбасадор СРЈ у Уједињеним нацијама Владислав Јовановић, није изненађен оваквим ставом Америке.
„Било ко да је на власти у Приштини инструмент је америчке политике према нама, а као такав он има посебну улогу да нас непрекидно изазива и подстиче на темпераментне и љуте одговоре не би ли се ми у некој ситуацији запетљали и одмах били етикетирани као негативна страна која ствара проблеме, а не решава их,“ сматра Јовановић.
На овај начин се не само заоштравају односи између Приштине и Београда, додаје он, већ се губи и поверење у будуће договоре и разговоре, посебно јер није испоштован договор од стране Приштине да се прво формира ЗСО, па да се иде на изборе.

Срби не прихватају уцене

„Они хоће да кажу да су се Срби сами повукли из косовских институција што Америка није одобрила и сада сами треба да се врате као да се ништа није десило. А десило се у међувремену да су Срби показали да неће да прихвате степен нетолерантности Приштине. Мислим, дакле, да нема ту одбране овог америчког става. Ако су они за већинско одлучивање то јест, за демократски принцип морали би не само да осуде потезе Приштине да на основу нездравих избора добије власт на северу Косова већ и да их казне,“ сматра Јовановић.
Међутим, они раде супротно, додаје наш саговорник уз напомену да је за њих изгледа демократија то што Приштина ради.
„То што Срби не желе да трпе злоупотребу демократије на своју штету - њих то не занима, тако да је и то доказ да је Америка тотално пристрасна, да повлађује Пришини и да све ове друге изјаве које дају као нама у корист служе само да нам замажу очи,“ каже Јовановић.
Уосталом, Косово је, подсећа саговорник Спутњика, њихов производ и по њима он је финални и Србија само мора да га прихвати као такав.
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
СРБИЈА
Ескобар: Америка ће признати резултате избора на КиМ без обзира на бојкот Срба
„И то у једном оквирном року који се скраћује што значи до краја ове године или најкасније почетком следеће, значи онако како Америка хоће,“ појашњава Јовановић.

Извукли тепих Београду

Јовановић се осврнуо и на термин који је употребио Ивица Дачић „враћање на предбриселски ниво“. Како каже, Дачић је хтео да поручи да ће се институционално стање на северу вратити у оно пре потписивања Бриселског споразума.
„Они су нама поприлично извукли тепих испод ногу у преговорима последњих десет година, јер смо ми у доброј вери да ће се положај Срба на КиМ осигурати кроз једну потпуну аутономију наше обавезе извршили, а да претходно нисмо сачекали да се изврши она главна а то је ЗСО. Сад они нама могу да кажу: то што сте ви извршили, не можете више да повучете јер то је готово. Сваки покушај враћања институционалне власти са наше стране на северу Косова на оно стање које је било пре примене Бриселског споразума би сад могло да се тумачи као нека врста агресије. Зато мислим да је ово само сликовито поређење које је Дачић направио,“ каже Јовановић.
Габријел Ескобар је рекао и да очекују предлог косовске владе за ЗСО до састанка у Бриселу 2. маја, када би лидери Косова и Србије требало да се виде у Бриселу, уз констатацију да је дошло до напретка у вези са питањем ЗСО и како је навео "велике еволуције у ставу Владе Косова, а посебно премијера Аљбина Куртија, да прихвати ту законску обавезу".
Балкан и утицај САД - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
РЕГИОН
Какав су план америчке дипломате сковале у Албанији – на „нишану“ Русија и Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала