- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брже него што се очекивало: Долар губи свој статус

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаАмерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
Амерички долар губи свој статус резервне валуте брже него што се претпостављало, јер многи аналитичари нису узели у обзир драстично кретање валуте прошле године.
Удео долара у глобалним резервама смањен је прошле године десет пута брже од просека посљедњe две деценије, а неколико је земаља тражило алтернативе након почетка сукоба у Украјини које је покренуло санкције против Русије, навео је аналитичар компаније "Еуризон" Стивен Јен.
Ако се посматра кретање валуте, долар је изгубио 11 одсто тржишног удела од 2016. године, што је двоструко више од 2008. године, наводи Блумберг.
"Долар је 2022. године доживео запањујући пад на тржишту као резервна валута, вероватно због своје слабе употребе услед санкција", рекао је Јен.
Како медији наводе, прошле године је индекс употребе долара порастао чак 16 одсто, пошто су сукоби у Украјини, подстакли раст глобалне инфлације ширења раста каматних стопа, што је утицало на пад тржишта обвезница и валута.
Мање државе експериментишу са "дедоларизацијом", док Кина и Индија покушавају да интернационализују своје валуте како би подмирили трговину, након што су САД и Европа искључили руске банке из глобалног финансијског система за размену порука, познатог као СВИФТ.
Америчка валута сада чини око 58 одсто укупних глобалних званичних резерви, што је мање у односу на 73 одсто из 2001. године када је била несумњива хегемонијска резерва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала