- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Индија средином године престиже Кину по броју становника

© AP Photo / Altaf QadriИндија, народ
Индија, народ - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
Индија ће средином ове године престићи Кину по броју становника за готово три милиона људи, показују подаци које су објавиле Уједињене нације.
Процењује се да ће до средине ове године у Индији бити 1,4286 милијарди људи, а у Кини 1,4257 милијарди, што је за 2,9 милиона мање од суседа, показује извештај Фонда УН за популацију (УНФПА) за ову годину.
На трећем месту, али са значајно мањим бројем становника, налазе се Сједињене Америчке Државе с популацијом од 340 милиона на крају јуна.
Званичници УН рекли су да није могуће одредити тачан датум када ће Индија престићи Кину због непрецизности података из две државе. Последњи попис становништва у Индији био је 2011, а онај планиран за 2021. је одложен због пандемије ковида 19.
Иако ове две земље заједно чине трећину од укупно 8,045 милијарди људи на свету, раст становништва у њима пада, значајно брже у Кини него у Индији.
Број становника у Кини прошле је године пао први пут у шест деценија, што је историјски преокрет, након којег се очекује дуги пад популације с великим последицама за њену економију и свет, пренео је „Индекс“.
Годишњи раст становништва у Индији од 2011. у просеку износи 1,2 одсто, мање од 1,7 колико је износио у деценији раније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала