- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Невероватни снимци ретког феномена на небу /видео, фото/

© AP Photo / Lorenio L.PereiraПомрачење Сунца
Помрачење Сунца - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
Становници јужне хемисфере били су сведоци ретког феномена — потпуног помрачења Сунца.
У граду Ексмауту, на северозападу Аустралије, рано јутрос се окупило око 20.000 људи да би пратили овај редак феномен са најбоље могуће позиције.
Међу окупљенима су били људи из целог света, који су у Ексмауту данима камповали у шаторима и приколицама на црвеној, прашњавој равници на ободу града, са камерама и другом опремом за посматрање усмереном ка небу.
© AP Photo / Aaron Bunch/AAP ImageОко 200.00 људи окупило се у граду Ексмауту, на северозападу Аустралије, да би посматрало овај редак феномен.
Око 200.00 људи окупило се у граду Ексмауту, на северозападу Аустралије, да би посматрало овај редак феномен. - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Око 200.00 људи окупило се у граду Ексмауту, на северозападу Аустралије, да би посматрало овај редак феномен.
У главном граду Индонезије стотине људи је дошло у планетаријум у Џакарти да би посматрало делимично помрачење, заклоњено облацима.

Помрачење Сунца

Помрачења Сунца и Месеца зависе од периода проласка Месеца кроз своје фазе (синодички месец), од периода Месечевог проласка кроз чвор (нодички, односно драконички месец) и од периода проласка Сунца кроз одговарајући чвор Месечеве стазе (еклипсна, односно драконичка година).
Помрачење Сунца настаје када се Месец постави између Сунца и Земље па посматрачима са Земље заклони Сунце.
© AP Photo / Tatan SyuflanaПомрачење Сунца
Помрачење Сунца - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Помрачење Сунца
И то као: тотално помрачење Сунца када Месец потпуно заклони Сунце, делимично помрачење Сунца када Месец заклони само део Сунчевог диска и прстенасто помрачење када је привидни пречник Месеца мањи од Сунчевог, тако да се око Месечевог диска види светли прстен Сунца, наводи „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала