- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Помолите се српским свецима за нас“: Каква је ситуација у Кијевско-печерској лаври

© Фото : Уступљено СпутњикуКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
У близини Кијевско-печерске лавре и на њеној територији окупља се народ са заставама и плакатима који су увредљиви за братију манастира, док се на његовој територији узвикују националистичке пароле. Настављају се свакодневне провокације и покушаји да се ова велика светиња отме од монаха канонске Украјинске православне цркве и народа Божијег.
Овако драматичну ситуацију која већ данима траје око једне од највећих светиња православља описује Катарина из Кијева, чије је презиме познато редакцији. Поручује и браћи по вери у Србији: „Помените и помолите се српским свецима за нас.“
Према речима Катарине, власти противзаконито покушавају на све могуће начине да застраше вернике који штите своју светињу.
„Људи који то чине не схватају смисао живота. Они нису спознали Бога и његову Свету Цркву. Антоније Велики је једном давно рекао: „Девет болесника ће доћи код једног здравог човека и рећи му да је болестан“. Овде је проблем у непросвећености народа“, сматра наша саговорница.

Променили браве, вређају братију...

Под маском патриотске делатности, присталице цариградског патријарха Вартоломеја и присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) и народ преварених од њих, како каже Катарина, наставља борбу против Христове цркве (канонске цркве) у Украјини.
„Представници Министарства културе и Максим Ткаченко, вршилац дужности генералног директора резервата Кијевско-печерске лавре, украјински канал 1+1 и представници полиције дошли су у среду у лавру и променили браве на неким зградама и запечатили их. Међутим, народ Божији је скинуо све печате“, прича наша саговорница.
Поред тога, Катарина подсећа да је митрополит Павле, намесник Кијевско-печерске лавре, затворен у кућни притвор на два месеца.
© Фото : Уступљено СпутњикуКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Кијевско-печерска лавра
Међутим, на питање да ли се и даље наставља вређање верника који се свим срцем и душом боре за ову велику светињу, Катарина каже да се свашта може десити.
„Од увреда па све до употребе органа реда... Жалосно је када братију вређају и наше молитвенике“, огорчена је наша саговорница.

Верници се моле и српским свецима за помоћ

Ипак, према речима Катарине, верници не одустају.
„Монаси и свештеници у Кијевско-печерској лаври се моле и труде. Хвала Богу, људи долазе из разних градова, окупљају се код лавре и шетају у литији. Многи су спремни и да телима бране ову светињу ако треба. Уздамо се у Бога. Молимо се и српским свецима за помоћ. И верујем да лавром управљају наши пречасни оци Печерски, што значи да ће све бити како они одлуче“, наводи наша саговорница.
Подсетимо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највец́и талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајуц́и се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
У међувремену, Служба безбедности Украјине почела је да покрец́е кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
РУСИЈА
Украјинска полиција у Кијевско-печерској лаври применила силу против верника /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала