- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хаубица Мста С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руска артиљерија нанела снажан удар упоришту украјинских снага у Запорошкој области

Пратите нас
У току је 421. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Руске снаге заузеле су готово 90 одсто Артјомовска, жестоке борбе воде се у Авдејевки. Нови амерички пакет војне помоћи Кијеву укључиваће муницију за вишецевне бацаче ракета „хајмарс“ и артиљерију из резерви Пентагона.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:52 20.04.2023
Украјина, Европа, као ни чланице НАТО-а неће разумети руководство Алијансе, ако Кијев не добије позив за придружење блоку на самиту у Виљнусу, који ће се одржати 11-12 јула, изјавио је украјински лидер Владимир Зеленски у видео обраћању на његовом телеграм каналу.
Према његовим речима, Украјина је учинила све како би њен захтев био прихваћен.
22:17 20.04.2023
22:16 20.04.2023
Куба: Ширење НАТО-а ка Русији ─ главни узрок украјинског сукоба
Континуирано ширење НАТО блока ка руским границама главни је узрок украјинског сукоба, Куба се у тим условима залаже за конструктивно и реалистично дипломатско решење које гарантује општу безбедност и суверенитет, саопштило је Министарство спољних послова ове земље након састанка министара спољних послова Русије и Кубе, Сергеја Лаврова и Бруна Родригеза Париље.
У саопштењу се наводи да је кубански министар на састанку одбацио једностране санкције и политику изолације коју међународне организације спроводе против Русије, што је значајно погоршало сукоб.
22:07 20.04.2023
Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков саопштио је да се у Белгороду догодила експлозија која је направила огроман кратер.
Како је навео, у експлозији није било повређених. Пречник кратера је 20 метара.
Он је додао да су попуцали прозори на суседној стамбеној згради, а оштећено је и неколико паркираних аутомобила и оборени су далеководи.
21:32 20.04.2023
Макрон и Бајден: Кина треба да одигра улогу у регулисању сукоба у Украјини
Француски и амерички председник, Емануел Макрон и Џозеф Бајден, сматрају да Кина треба да помогне у окончању украјинског сукоба, саопштила је Јелисејска палата након телефонског разговора двојице лидера.
У саопштењу се истиче да је Макрон известио Бајдена о резултатима државне посете Пекингу.
Такође се наглашава да су оба председника сагласна да је важно наставити сарадњу са кинеским властима по том питању.
21:28 20.04.2023
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
РУСИЈА
Лавров: Практично ништа није урађено на испуњавању руског дела прехрамбеног споразума
20:58 20.04.2023
20:16 20.04.2023
Руска артиљерија је нанела снажан удар великом упоришту украјинских снага у Запорошкој области.
Противник има губитке у људству и техници, рекао је командант јединице.
Упориште је сада под контролом артиљерије руских снага.
18:10 20.04.2023
Мале групе украјинских трупа покушавају да побегну из Артјомовска или да се предају, саопштио је саветник в.д. шефа ДНР Јан Гагин за телевизију „Русија 1“.
„Непријатељ свакодневно трпи колосалне губитке, потиснут је на западну периферију, где практично не може да допрема муницију, а путеве гађа наша артиљерија. То се односи и на ротацију војника и евакуацију рањених. Украјински гарнизон практично је осуђен на пропаст. Сада постоје преседани када беже у малим групама... Има оних који се предају, који покушавају да побегну из града“, објаснио је Гагин.
Он је подсетио да је сада око 90 одсто територије Артјомовска под контролом руских снага. При томе је немогуће говорити о системском повлачењу Оружаних снага Украјине.
17:46 20.04.2023
Летонски парламент је већином гласова донео нови закон којим се забрањује прослава Дана победе 9. маја.
Све манифестације у вези са тим датумом су забрањене, а једино може да се слави Дан Европе.
17:00 20.04.2023
Европска банка обећала Кијеву 1,5 милијарди евра за обнову земље
Европска банка за реконструкцију и развој (ЕБРД) обећала је да ће ове године Украјини доделити 1,5 милијарди евра за обнову, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ на свом телеграм каналу.
16:37 20.04.2023
Америчка војска наставља активно летове изнад Црног мора у циљу прикупљања података и нема намеру да од њих одустане, речено је за Спутњик у Пентагону.
16:33 20.04.2023
16:28 20.04.2023
Ракетни удар ваздушних снага Русије на аеродром Канатово у Кировоградској области догодио се после неуспешног и самовољног покушаја украјинских снага у лето прошле године да отерају руски авион, саопштила је Служба безбедности Украјине (СБУ).
Како се наводи, према подацима истраге поједини војници су одлучили да изведу операцију с циљем да успоставе контролу над авионом чији је пилот наводно прихватио предлог да пређе на украјинску страну.
Дејства војника довела су до тога да су Ваздушно-космичке снаге Русије откриле место где су се налазили украјински авиони и положаји и извели удар у којем је погинуо командант јединице, 17 војника је рањено, а два ловца уништена.
Такође, писта на аеродрому је значајно оштећена.
13:58 20.04.2023
Украјинске трупе испалиле су 20 ракета из вишецевних система на Кировски округ Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
13:47 20.04.2023
Посланица Бундестага: Ниједан немачки војник неће ратовати у Украјини
Украјина не треба да очекује испоруке савремених ловаца који су у немачком наоружању, као ни учешће немачке армије у сукобу, изјавила је шефица Комитета за одбрану Бундестага Мари Агнес Штрак-Цимерман за телевизијски канал АРД.
„У Украјини неће бити копнене војске. Ниједан немачки или европски војник неће ступити на украјинску територију“, нагласила је политичарка.
Она је поново нагласила да ЕУ, а пре свега Немачка, неће испоручивати Украјини савремене борбене авионе као што су „Јурофајтер“ или „Торнадо“, јер нема могућности да се украјински пилоти оперативно обуче за њихову употребу.
„С МиГ-овима је све другачије. То су совјетске залихе, оне се могу користити одмах“, рекла је политичарка.
13:39 20.04.2023
Извештај Министарства одбране Русије:
Руска војска уништила је заједнички штаб групације Оружаних снага Украјине „Бахмут“ у подручју места Константиновка у ДНР.
Украјинске снаге су у правцу Доњецка за дан изгубиле до 470 војника.
Јуришни одреди уз подршку Ваздушно-десантних снага Русије и снага групе трупа „Југ“ руске војске настављају да уништавају противника у западном делу Артјомовска.
У правцу Купјанска украјинска војска је изгубила до 50 војника, спречено је деловање три диверзантско-извиђачке групе. У правцу Красног Лимана ликвидирано је преко 60 украјинских војника.
У правцу Херсона за дан је ликвидирано преко 15 украјинских војника, као и артиљеријски систем М777 америчке производње.
У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу спречено је деловање две диверзантске грипе, а украјинске снаге су у тим правцима за дан изгубиле до 30 војника.
Руски системи ПВО оборили су три украјинска дрона.
11:08 20.04.2023
Данска и Холандија испоручиће Украјини тенкове „леопард 2“
Данска ће заједно са Холандијом испоручити Украјини 14 тенкова „леопард 2“, изјавио је министар спољних послова Данске Ларс Локе Расмусен, преноси Дански радио.
„То је велика донација Данске у оквиру пројекта сарадње са Холандијом. У оквиру ње испоручићемо Украјини 14 тенкова 'леопард 2'“, рекао је Расмусен.
Министарство одбране Холандије је прецизирало да ће тенкови вероватно бити испоручени Кијеву 2024. године.
Раније је саопштено да ће први тенкови „леопард 1“ из Данске, Немачке и Холандије бити предати Украјини почетком маја.
10:58 20.04.2023
Ваздушна опасност објављена је у Сумској и Черниговској области на северу Украјине, као и у деловима Запорошке области које су под контролом украјинских снага, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
10:04 20.04.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала