Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучићева порука Западу: Као Бога вас молим, не тестирајте моју одлучност да заштитим Србе

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у недељу, када се одржавају избори у четири општине на северу Косова и Метохије, бити ужасан дан за демократију и тежак дан за српски народ. Поручио је Западу да не тестира његову одлучност да заштити Србе.
"Биће ужасан дан за демократију и тежак дан за српски народ, и дан у ком ће званично бити обележена срамота Европе и света због онога што су организовали и поздрављају их. Срби неће учествовати на изборима на северу КиМ, јер Заједница српских општина није формирана 10 година", рекао је Вучић за тв Прва.
После повлачења Александра Јаблановића за градоначелника Лепосавића, више нема ниједног српског кандидата у Северној Митровици, Лепосавићу и Зубином Потоку, а и у Звечану као да немате, указао је Вучић.
"У ове три највеће општине на северу званично немате српског кандидата. Ту су кандидати из партија Аљбина Куртија и партије Хашима Тачија", рекао је Вучић.
Он је додао да је у Лепосавићу уписано 300 Албанаца у бирачки списак од 15.000 људи што је два одсто, али како је додао, чак их толико и не живи ту већ око 60-70.
"Они ће да их доводе из Подујева да би могли да гласају. Имаће два одсто излазност максимално. У Косовској Митровици ће да довуку све могуће из Јужне Митровице да гласају у Северној да би накарикали до четири одсто, у Зубином потоку и Звечану до два одсто. Нигде преко три или четири одсто и зато ће да вам кажу да су легални и легитимни избори", рекао је Вучић и Упитао је где то на свету има.

"Срам их било све заједно, комплетну Квинту, све те лажове. Данас сам разговарао и изговорио горе речи од ових. Разговарао сам са највишим званичницима у дијалогу, са западним представницима", рекао је Вучић.

Они сви то раде заједно зато што морају тзв. Косово да подрже и Србију да сломе, рекао је Вучић и оценио да им је то коначни циљ.
"Можда ће мене да сломе али им ја нећу дати да сломе Србију. И то вам гарантујем", рекао је Вучић.
Оценио је да се то ради како би премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти могао да каже да нема српских општина на северу које хоће да се прикључе Заједници српских општина.

"Приштина ово ради да би рекла да нема српских општина на северу и да нема потребе да се формира ЗСО, Курти ће бити градоначелник четири општине на северу Косова", рекао је председник Србије.

Вучић је нагласио да Курти зна да је Квинта на његовој страни и позвао је грађане са севера КиМ да у недељу буду мирни.

"Позивам грађане на северу КиМ да у недељу буду мирни и да покажу презир - прстом нећемо да мрднемо док се не формира ЗСО, али Курти зна да је Квинта на његовој страни, све време су нас лагали. Они су лагали мене, лагали су Србију од почетка. Све време је било како Србију да унизе. Кажу - нећемо Републику Српску. А шта фали Републици Српској? Нећете то, али хоћете да отцепите део земље".

Предстојећи избори на КиМ ће ући у "историју бешчашћа као најсрамнији избори икада одржани било где на тлу Европе", поручио је Вучић и оценио да Аљбин Курти има за циљ да истера Србе са севера КиМ.
"То је њихов једини план, ја то чујем од дипломатских представника који ми то отворено кажу али у четири ока ја нећу да их одам - да они рачунају да Срби неће моћи да издрже притисак и да ће да буду исељени и то је њихова једина жеља. Они не разумеју да су Срби много чвршћи него што они замишљају и да се тако нешто неће догодити".
Вучић је навео да је циљ да се искористи моменат рата у Украјини.
"Овде је све дозвољено. Овде нема никаквих правила. Мени то дипломатски представници кажу. Они рачунају да Срби неће издржати притисак и да ће одустати. Е па неће. Коме ћете ви да причате о демократији?", упитао је Вучић и поручио да ће дати све од себе да сачува Србе.
"Ако кренете на наш народ код мене неће бити крени стани. Нећу вам дати прилику да згазите наш народ", нагласио је и поручио Западу:

"Моја порука њима је немојте то да радите. Као Бога вас молим, не тестирајте моју одговорност и одлучност да заштитим српски народ у сладу са повељаmа УН и Резолуцијом 1244. Јер вам ништа не верујем. Јер ако вама Кфор служи да вам обезбеђује изборе у полицијским контејнерима, све сам разумео чему то служи".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала