- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши бугарски министар: САД желе да се рат води на Црном мору

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање "Калибара" из Црног мора
Лансирање Калибара из Црног мора - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе теже да војни сукоб пренесу на Црно море, изјавио је бивши министар унутрашњих послова Бугарске, лидер партије АБВ (Алтернатива бугарског препорода) Румен Петков.
Он је овако прокоментарисао амерички предлог закона, који је у марту представио конгресмен Бил Китинг.

„Сједињене Државе желе да се рат пренесе на подручје Црног мора и да се овде води. Односно, оне потпуно јасно објављују да контролишу велики део медија у региону и желе да унапреде овај процес. Желимо да наш председник и Влада јасно кажу шта су национални интереси Бугарске и како ће их заштитити, јер нас овај предлог закона проглашава делом рата“, закључује Петков.

Предлог закона има за циљ осигуравање безбедности у црноморском региону. У њему се наводи да су САД заинтересоване да подрже напоре за спречавање ескалације војног сукоба у Европи и због тога је неопходно прогласити Црно море „ареном руске агресије“.
Приобалне државе, како проистиче, јесу критично важне у „супротстављању агресији“, а „брутални покушаји Русије да прошири своју територију и контролише приступ Средоземном мору преко Црног мора представљају претњу по националну безбедност САД и НАТО“.
Ова стратегија предвиђа и „унапређење комуникација и размене обавештајних података међу земљама Црног мора“ и борбу против „руских дезинформација и пропаганде“ у региону и „штетног страног утицаја“ кроз медијске иницијативе, које подржавају САД.
Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
РУСИЈА
Песков: Црно море никада неће бити море НАТО-а
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
РУСИЈА
Наришкин: Русија детаљно упозната с обавештајним радом Американаца у Црном мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала